Οι τροβαδούροι σαν τον Σαββόπουλο και τον Λούτσιο Ντάλα θα ήθελαν «Χριστούγεννα και Απόκριες καθ’ εκάστην». Αλλά αφού αυτό δεν γίνεται, ας κανονίζαμε τουλάχιστον να πέφτουν τα Χριστούγεννα ημέρα Τετάρτη, όπως δηλαδή έπεσαν το 2013, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Τάιλερ Κάουεν.

«Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν περισσότερες ημέρες αργίας, διευκολύνονται οι οδικές μεταφορές και η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα, διευκολύνονται τα ταξίδια και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέιζον της Βιρτζίνια.

«Για όνομα της Αμερικανικής Οικονομίας, αν γινόταν θα έπρεπε τα Χριστούγεννα να πέφτουν πάντοτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά προτίμηση Σάββατο», απαντά ο Μπεν Γουόλς του Ρόιτερ.

Αναδιφώντας στα αρχεία των αμερικανικών εμπορικών επιμελητηρίων ο συντάκτης ανακάλυψε ότι τα στατιστικά στοιχεία από το 2000 και εντεύθεν δείχνουν ότι όταν η 25η Δεκεμβρίου πέφτει Σαββατοκύριακο ο τζίρος στα μαγαζιά είναι σαφώς υψηλότερος. «Η μέση αύξηση των καταναλωτικών δαπανών όταν οι γιορτές πέφτουν Σαββατοκύριακο είναι 23,5%, ενώ όταν πέφτουν Τρίτη ή Τετάρτη η αύξηση είναι 18,75%», σημειώνει.

«Οταν έχουμε Χριστούγεννα Τετάρτη η αύξηση του τζίρου συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρόνο είναι 20%, ενώ το Σάββατο η αύξηση είναι 24,5%. Μιλάμε για 16,7 δισ. δολάρια περισσότερα», τονίζει ο Γουόλς. Πέρα από την καθολική διαπίστωση ότι ήταν ατυχής η επιλογή να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 αντί της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε και από τα δικά μας επιμελητήρια στοιχεία σε βάθος χρόνου για την εμπορική κίνηση των ημερών των Χριστουγέννων.