Εναν παλαιό γνώριμο της διεθνούς οικονομικής σκηνής επέλεξε την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να στηρίξει το έργο τής νέας προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν, η θητεία της οποίας στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον Στάνλεϊ Φίσερ, πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρείχε τις υπηρεσίες του ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ.

«Ο Στάνλεϊ Φίσερ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα πιο ραφινάτα και έμπειρα οικονομικά μυαλά του πλανήτη. Είμαι πεπεισμένος ότι με την κυρία Γέλεν θα φτιάξουν μια φανταστική ομάδα», δήλωσε ο Ομπάμα ανακοινώνοντας το όνομα του υπ’ αριθμόν δύο της Fed. Είναι όντως σημαντικές οι επιστημονικές και επαγγελματικές περγαμηνές τού ηλικίας 71 ετών καθηγητή και τραπεζίτη. Γεννημένος από εβραϊκή οικογένεια στη Βόρεια Ροδεσία (σημερινή Ζάμπια), ο Φίσερ έχει δύο υπηκοότητες, την αμερικανική και την ισραηλινή. Σπούδασε Οικονομικά στη London School of Economics (LSE). Το 1969 πέρασε τον Ατλαντικό για να κάνει διδακτορικό στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Το 1977 επέστρεψε στο ΜΙΤ όπου δίδαξε έως το 1988 που διορίστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Στο ΜΙΤ υπήρξε καθηγητής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ενώ ήταν ο επιβλέπων καθηγητής στην υποστήριξη του διδακτορικού τού απερχόμενου προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Το 1990 μεταπήδησε από την Παγκόσμια Τράπεζα στο ΔΝΤ, όπου υπηρέτησε έως το 2001 ως επικεφαλής οικονομολόγος –ουσιαστικά υπ’ αριθμόν δύο της Τράπεζας. Το διάστημα 2001-2005 παρείχε τις υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα στη Citigroup και από το 2005 έως πέρυσι ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ. Για να ανταποκριθεί, μάλιστα, στα καθήκοντά του παρακολούθησε ταχύρρυθμα μαθήματα εβραϊκών, καθώς τόσα χρόνια στις ΗΠΑ είχε ξεχάσει τη μητρική του γλώσσα.

Η θητεία του στην Τράπεζα του Ισραήλ κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη. Σ’ αυτόν πιστώνουν πολλοί το ότι η ισραηλινή οικονομία ξεπέρασε αβρόχοις ποσί την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ερώτημα βεβαίως που τώρα τίθεται είναι πώς θα ταιριάξουν τα χνώτα του Στάνλεϊ Φίσερ με τη σημερινή αντιπρόεδρο της Fed, που σε δύο εβδομάδες θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Μπερνάνκι, Τζάνετ Γέλεν. Ο Μπαράκ Ομπάμα ευλόγως είναι αισιόδοξος για τη συνεργασία τους, αφού αυτός διόρισε αμφοτέρους. Και είναι αλήθεια ότι αρκετοί αναλυτές συμμερίζονται την αισιοδοξία του αμερικανού προέδρου –για «ντριμ τιμ» στη Fed έκανε λόγο ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Ωστόσο κάποιοι (ο Εβαρίστ Λεφέβρ της γαλλικής Natixis, ας πούμε) εντοπίζουν και ορισμένες «διαφορετικές προσεγγίσεις» του Φίσερ και της Γέλεν σε ορισμένα θεωρητικά ζητήματα. Ενα από αυτά είναι το γεγονός ότι ο Φίσερ είναι επηρεασμένος από τη Σχολή του Σικάγου (την επιστημονική κοιτίδα του μονεταρισμού), ενώ η Γέλεν είναι απολύτως κεϊνσιανίστρια, «παθιασμένη» με τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία. Ισως, όμως, γι’ αυτό ακριβώς ο Ομπάμα διόρισε δίπλα της τον Φίσερ: για αντίβαρο στη χάραξη νομισματικής πολιτικής –αν και το Bloomberg μετέδωσε ότι η ίδια η Γέλεν πρότεινε τον Φίσερ για συνεργάτη της.