Και οι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους στις εφέτες-ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, για τα κακουργήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Οι δύο πρώτοι αναμένεται τη Δευτέρα να οδηγηθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο τρίτος θα κρατηθεί χωριστά από όλους τους υπόλοιπους και θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο. 

Γερμενής και Ηλιόπουλος, στον Κορυδαλλό, θα συναντήσουν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, τον υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά και τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί από το φθινόπωρο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Ετσι, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό θα αριθμεί πλέον πέντε μέλη, ενώ συνολικά οι προφυλακισμένοι βουλευτές είναι έξι, από τους 18 που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012. 

Σημειώνεται ότι και οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, παραπέμπονται για τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν κρίθηκαν στην πρώτη φάση των απολογιών, ως προφυλακιστέοι.

Ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος, που απολογήθηκαν το Σάββατο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι ύστερα από τις μαραθώνιες απολογίες τους, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με ομόφωνη απόφαση των ανακριτριών και του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο Μπούκουρας, ολοκλήρωσε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, τη σχεδόν οκτάωρη απολογία του ενώπιον των αρμοδίων ανακριτριών, που συμφώνησαν μαζί με τον εισαγγελέα για την ίδια ποινική μεταχείριση, παρά την ελαφρά διαφοροποίηση στους ισχυρισμούς του, από τους δύο άλλους συγκατηγορουμένους του.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο Μπούκουρας δήλωνε κατηγορηματικά αθώος, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του «πολιτική». Ανέφερε επίσης, ότι «ουδέποτε έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» και ότι «η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούσε στην Κόρινθο».

Ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας ισχυρίστηκε τέλος, ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, Ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Επιβαρυντική για τον Μπούκουρα ήταν και η κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα «προστασίας» σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.

Οι απολογίες και η ένταση του Σαββάτου

Η απολογία του Παναγιώτη Ηλιόπουλου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ είχε προηγηθεί η απολογία του Γιώργου Γερμενή, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα.

Στο υπόμνημα του, ο Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι οι μάρτυρες δεν αναφέρονται προσωπικά στον ίδιο ενώ οι πράξεις που του καταλογίζονται «δεν συγκεκριμενοποιούνται σε κανένα πραγματικό γεγονός και δεν υποστηρίζονται επίσης από κανένα άλλο στοιχείο».

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε', ο οποίος αναφέρει ότι τόσο ο Ηλιόπουλος όσο και ο Γερμενής «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή συγκρότηση της «Χρυσής Αυγής», και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο Ηλιόπουλος υποστήριξε στο υπόμνημα του ότι στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις «που να συνιστούν εμπλοκή του σε ''επιχειρησιακή συγκρότηση'' της οργάνωσης ή να αποδεικνύουν «την με οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργάνωσης».

Τέλος ο Ηλιόπουλος -χωρίς να πείσει- αρνήθηκε ότι ο ίδιος είναι ναζιστής και ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι «εγκληματική οργάνωση». Προσέθεσε μάλιστα, ότι «δεν υφίστανται, ούτε «τάγματα εφόδου», ούτε «νεοσύλλεκτοι»...

Για τον Γερμενή, που περιορίστηκε να αρνηθεί το βαρύ κατηγορητήριο, μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές– περιλαμβάνονταν και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων μελών στα χρυσαυγίτικα «τάγματα εφόδου» αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από