«Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, στον τουρισμό είναι, να δείξουμε αυτό το εξάμηνο, σε επίπεδο Ευρώπης, ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αποτελέσει μία βασική αναπτυξιακή πολιτική για την ΕΕ», τόνισε από τα Ιωάννινα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι «αυτό, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε πως επιδίωξη είναι «να μπει στην ελληνική Προεδρεία η αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων, γεγονός πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ώστε, να μην δημιουργούνται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στους πολίτες τρίτων χωρών, όπως τους Ουκρανούς, τους Ρώσους, τους Τούρκους, τους Κινέζους, οι οποίοι χρειάζονται θεώρηση για να έρθουν στην Ευρώπη.

»Πρέπει να τους διευκολύνουμε να έρθουν στην χώρα μας», προσέθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό το εξάμηνο θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα, το yatching, τον παράκτιο τουρισμό, διότι η χώρα μας έχει τα πλεονεκτήματα.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, είναι η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, με μοχλό το τουριστικό προϊόν της, ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη και υπογράμμισε πως υπάρχει η θέληση, «ο τουρισμός, να στηρίξει όλες τις περιφέρειες της χώρας, όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλες τις τοπικές οικονομίες».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για το 2013, το καλό μήνυμα για την οικονομία, ήρθε από τον τουρισμό, γι’ αυτό η Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές του υπουργείου Τουρισμού.

Η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση και προβολή των θεματικών μορφών τουρισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τουρισμό Υγείας και τις δράσεις που αναπτύσσονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ήπειρος μπορεί να γίνει πρότυπο για την ανάπτυξη Ειδικών Μορφών Τουρισμού, καθώς διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να προσελκύσουν τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

«Μας ενδιαφέρει, ο χειμερινός τουρισμός, τα χιονοδρομικά κέντρα, να λύσουμε τα προβλήματα υποδομής που υπάρχουν. Από εκεί και περά, θα ενισχύσουμε και τις προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, για την ανάπτυξη άλλων μορφών, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός τουρισμός», σημείωσε.

Σημαντική παράμετρος, στη μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη προβολή της Ελλάδας στις τουριστικές αγορές, είναι «το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω, να γίνετε με ενιαίο τρόπο», υποστήριξε η υπουργός και ανέφερε πως από πλευράς υπουργείου και ΕΟΤ υπάρχει η κεντρική πολιτική γραμμή, όμως, πολύ σημαντικό για την προβολή, είναι η καλή συνεργασία και ο συντονισμός με τις περιφέρειες.

Η κ. Καλογιάννη έχει από το μεσημέρι στα Ιωάννινα διαδοχικές συναντήσεις με θέμα την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, με την γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον δήμαρχο Ιωαννιτών και τοπικούς φορείς.