Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε δεκτός ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα. Νωρίτερα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε μεταβεί στη Βουλή, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Ευ.Μεϊμαράκης, επικεφαλής του προεδρείου.

Εγκαρδιότητα και φιλικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Σας υποδέχομαι εγκάρδια. Έναν πολύ καλό φίλο που έρχεται από τη δεύτερη πατρίδα μου» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον υπουργό.

«Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που με υποδέχεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτής της χώρας και που μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω τις συζητήσεις που είχα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλώ όχι μόνο με έναν εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτικής, αλλά και με έναν πραγματικό φίλο της Γερμανίας» απάντησε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε στον υπουργό ότι έζησε 15 χρόνια στη Γερμανία σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς και ότι υποστηρίχθηκε από όλους τους Γερμανούς ο αγώνας εναντίον της χούντας, με επικεφαλής τον Βίλι Μπραντ, αλλά και από όλα τα δημοκρατικά κόμματα των Γερμανών.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε τον ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας στη ευρύτερη περιοχή. «Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός τόπος στην περιοχή. Έχει μια έντονη παρουσία στις βαλκανικές χώρες, με επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο, που την κατατάσσει μεταξύ των τριών χωρών που επενδύουν σε αυτές τις χώρες -αναφέρομαι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Αλβανία. Επίσης η Ελλάδα της κρίσης φιλοξενεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι με τα εμβάσματά τους, συνθέτουν το 75% του προϋπολογισμού της Αλβανίας» τόνισε.

Κόντρα με Βούτση στη Βουλή

Νωρίτερα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε μεταβεί στη Βουλή, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης, επικεφαλής του προεδρείου.

«Να δώσουμε τη μάχη ώστε οι πολίτες να υπερψηφίσουν τα κόμματα που πιστεύουν στην περαιτέρω αναπτυξιακή και σωστή πορεία της Ευρώπης μέσα από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών που πιστεύουμε, για να αποφύγουμε τυχόν συμπεριφορές και ψήφους, οι οποίες μπορεί να μας απογοητεύσουν» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Πρέπει με πειστικά, όπως είπατε, επιχειρήματα να πείσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και να δουν την Ευρώπη όχι ως απειλή αλλά ως μια ελπίδα, γιατί με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση η οποία σημαίνει ειρήνη και ασφάλεια μπορεί κανείς να έχει και οικονομική ανάκαμψη» απάντησε ο γερμανός υπουργός.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στον δρόμο του δανεισμού.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της διμερούς Επιτροπής Φιλίας, ο γερμανός υπ. Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο σύντομα θα βγει η χώρα από τη κρίση.

«Οι μεταρρυθμίσεις σας θυμίζουν αίμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βούτσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καθώς προήλθε, όπως είπε, από άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα, με μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

Ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη μιας άλλης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, που «δεν θα προκαλεί ελλείμματα στον Νότο για να έχει πλεονάσματα ο Βορράς».

«Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι άσχημα. Είμαστε στα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής και είναι παράλογο να εξαγνίζετε μια λάθος συνταγή όταν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις σας θυμίζουν αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Είμαι εναντίον του διαχωρισμού Βορρά-Νότου. Πρέπει να επέλθει ισορροπία στην Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Τα προγράμματα που ακολουθείτε δείχνουν δείγματα επιτυχίας. Αν δεν υπήρχε η βοήθεια της ΕΕ δεν θα μπορούσαμε τώρα να είμαστε εδώ να συζητάμε» προσέθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο της ελπίδας και της πολιτικής ανάπτυξης, και να μην ξαναγυρίστε στον δρόμο του δανεισμού. Γιατί αν διαλέξετε τον δρόμο αυτό, δεν θα σας ωφελήσει. Οι απλές λύσεις δεν είναι βιώσιμες» είπε.

Ο κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε, επίσης, ότι είναι λάθος να εστιάζεται η πολιτική των κομμάτων στη τρόικα και στην κριτική που της ασκείται, και κατέληξε: «Σέβομαι τον δρόμο που έχετε ακολουθήσει και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα βγείτε από την κρίση».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι είναι άλλο οι διαρθρωτικές αλλαγές και άλλο η τρόικα, και τόνισε «ότι δεν έχει άλλα να δώσει ο ελληνικός λαός».