Κερδίζει συνεχώς οπαδούς, όχι γιατί είναι πιο φθηνό από το ψωμί της αγοράς αλλά για τη σαφώς καλύτερη ποιότητά του και για την ποικιλία. Ανεξάρτητα από τη συνταγή, τρία είναι τα βασικά βήματα για το τέλειο χειροποίητο ψωμί. Φτιάξτε το με το μάτι. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και αφήστε το ζυμάρι 10 λεπτά να ξεκουραστεί προτού το ζυμώσετε. Μετά το ζύμωμα, πασπαλίστε με αλεύρι και αφήστε το σκεπασμένο σε ένα μπολ ώσπου να φουσκώσει και να αυξηθεί κατά το ήμισυ. Πλάστε στο σχήμα που θέλετε ή βάλτε σε φόρμες και περιμένετε ώσπου να φουσκώσει κατά τα 2/3. Τότε είναι έτοιμο για ψήσιμο (σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 35-40 λεπτά). Ο χυμός ενός πορτοκαλιού θα βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει καλύτερα, ειδικά αν έχετε βάλει αλεύρι ολικής άλεσης, ενώ 1 κ.τ.σ. ξίδι θα κρατήσει την ψίχα του ψωμιού μαλακή μετά το ψήσιμο. Αν βάλετε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια κ.ά.), για πιο πλούσια γεύση και τραγανή υφή ψήστε τους προηγουμένως ελαφρά στον φούρνο ώσπου να χρυσίσουν. Τέλος, ένας δίσκος με βραστό νερό μέσα στον φούρνο (κάτω κάτω) καθώς θα ψήνεται το ψωμί θα του δώσει τραγανή κρούστα και ωραίο χρώμα. Για τη βασική συνταγή, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε επίσης τραγανά κομματάκια μπέικον, κύβους τυριού ή διάφορα αρωματικά, θα χρειαστείτε 400 γραμμ. αλεύρι σκληρό, 1 κ.τ.γλ. ξηρή μαγιά, 1 κ.τ.γλ. αλάτι, 300 ml χλιαρό νερό, λίγο ακόμη αλεύρι και λάδι για τη φόρμα. Ανακατεύοντας ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 1 κουτάκι μπίρα (330 ml), 1 κ.τ.γλ. αλάτι και 1 κ.τ.γλ. μέλι, θα φτιάξετε ψωμί χωρίς καθόλου ζύμωμα και θα το ψήσετε 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.