Τορόνε. Με 2 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, 2 φλ. φιστίκια, 1 φλ. φουντούκια και 2 φλ. ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα (βερίκοκα, κεράσια, χουρμάδες κ.λπ.) θα φτιάξετε ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο γλύκισμα, το οποίο μοιάζει με το δικό μας μαλακό μαντολάτο και με μικρές παραλλαγές συνηθίζεται πολύ στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Χτυπήστε σε μαρέγκα τα ασπράδια από δύο μεγάλα αυγά μαζί με ½ φλ. ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Φτιάξτε σιρόπι με 1 ½ φλ. μέλι, 3 ½ φλ. ζάχαρη, 2/3 φλ. νερό και μια βανίλια, προσθέστε τη μαρέγκα χτυπώντας συνεχώς, ρίξτε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, ανακατέψτε, αδειάστε αμέσως σε ένα ταψί σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί και στρώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Αφήστε το γλύκισμα περίπου 45 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το σε λωρίδες και τυλίξτε τις σε αντικολλητικό χαρτί. Μπορείτε επίσης να αδειάσετε το μείγμα ανάμεσα σε δύο φύλλα όστιας (τα λεπτεπίλεπτα, ημιδιάφανα φύλλα της χαλβαδόπιτας που γίνονται με αλεύρι και νερό).

Παξιμάδια και αυγοφέτες. Ο πιο απλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τη βασιλόπιτα που περίσσεψε είναι να την κόψετε σε λεπτές φέτες, να τις αραδιάσετε σε λαμαρίνα και να τις ψήσετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν παξιμάδια, τα οποία μπορείτε να φυλάξετε για μερικές ημέρες σε ένα μεταλλικό κουτί. Φτιάξτε αυγοφέτες για το πρωινό, κόβοντας τη βασιλόπιτα σε μέτριες φέτες που θα τις βουτήξετε σε αυγά χτυπημένα με γάλα, θα τις τηγανίσετε και θα τις σερβίρετε πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.

Μωσαϊκό. Χτυπάμε στο μίξερ 2 αυγά με 1 φλ. ζάχαρη, προσθέτουμε 1 βιτάμ λειωμένο σε κατσαρολάκι μαζί με 250 γρ. κουβερτούρα και 2 κ.τ.σ. κονιάκ. Προσθέτουμε 250 γρ. κουραμπιέδες χοντροκομμένους. Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζουμε ρολό και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Τράιφλ. Στραγγίζουμε μερικά κομμάτια γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Αναμειγνύουμε 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα με 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό μέχρι να ενωθούν καλά, χωρίζουμε την κρέμα στη μέση και στη μισή προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το σιρόπι του πορτοκαλιού, τα μισά μπαστουνάκια και το ξύσμα ενός φρέσκου πορτοκαλιού και ενός φρέσκου λεμονιού. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ θρυμματίζουμε 5-6 μελομακάρονα. Στρώνουμε από πάνω 2 κ.τ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι. Ρίχνουμε κρέμα πορτοκαλιού, άλλη μια στρώση τριμμένα μελομακάρονα και τελειώνουμε με κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε το τράιφλ με μπαστουνάκια πορτοκαλιού και φιλέ αμυγδάλου.

Πουτίγκα. Αναμειγνύουμε 125 γρ. τρίμματα μπισκότου με 3 φλ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, γλυκό πορτοκάλι κ.λπ.) και 1 φλ. σταφίδες και περιχύνουμε με 3 αυγά χτυπημένα μαζί με 3 φλ. γάλα και 1 φλ. ζάχαρη. Βάζουμε την πουτίγκα σε βουτυρωμένη φόρμα και τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο ρίχνουμε νερό μέχρι να φτάσει στο μέσο της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε με σάλτσα ζαμπαγιόνε που φτιάχνουμε ως εξής: Σε μπεν μαρί χτυπάμε με σύρμα 6 κρόκους αυγών και προσθέτουμε 6 κ.τ.σ. ζάχαρη και ¾ φλ. μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί χτυπώντας συνεχώς μέχρι να πήξει.