Σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις που έκανε στο twitter, η Μόνικα Σπίαρ Μόοτζ ευχόταν στους εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές της ειρήνη, υγεία και αγάπη. Προτού περάσει μία εβδομάδα όμως, η λατινοαμερικάνα βασίλισσα της ομορφιάς και ο σύντροφός της άφησαν την τελευταία τους πνοή στους επικίνδυνους δρόμους της Βενεζουέλας, κοντά στο λιμάνι Πουέρτο Καμπέλο.

Γεννημένη το 1984 στο Μαρακάιμπο, η Σπίαρ χαρακτηρίζεται από τους φίλους της ως ένας πολύ προσγειωμένος και ταπεινός άνθρωπος που συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η ωραία Μόνικα έγινε διάσημη το 2004 όταν στέφθηκε Μις Βενεζουέλα και έναν χρόνο αργότερα στον διαγωνισμό της Μις Υφήλιος κατάφερε να περάσει στις πέντε φιναλίστ.

Προτού ανακηρυχθεί, όμως, πέμπτη πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, στα δεκαεπτά της είχε ήδη αποκτήσει ένα παιδί με έναν δεκαοκτάχρονο το οποίο εγκατέλειψε για να σπουδάσει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριδας. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βενεζουέλα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό ομορφιάς και μία ημέρα μετά τη στέψη της δήλωσε ότι αγαπημένος της συγγραφέας ήταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Ο δρόμος της δόξας άνοιξε αμέσως για τη νεαρή βασίλισσα της ομορφιάς η οποία πολύ γρήγορα θα γινόταν μοντέλο και μια από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς της χώρας της. Καθιερώθηκε με τη σαπουνόπερα «Mi Prima Ciela» («Η ξαδέλφη μου, η Θιέλα») όπου υποδυόταν μια μαθήτρια γυμνασίου που έπασχε από λευχαιμία. Σύντομα, οι σαπουνόπερες στις οποίες πρωταγωνίστησε πέρασαν τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής και η ίδια βρέθηκε στο Μαϊάμι, όπου συνεργαζόταν με το ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo. Πρόσφατα εξάλλου η καριέρα της φάνηκε να απογειώνεται καθώς είχε δεχτεί προτάσεις από τη Ρώμη και το Παρίσι.

To 2005 η Μόνικα παντρεύτηκε τον βρετανό επιχειρηματία Τόμας Χένρι Μπέρι, ιδιοκτήτη γραφείου ταξιδίων και την ίδια χρονιά απέκτησαν μια κόρη. Ο 39χρονος Τόμας ζούσε στο Καράκας από την ηλικία των επτά ετών όταν μετανάστευσαν οι γονείς του από την Αγγλία και δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε θύμα ένοπλης ληστείας. Πριν από 15 χρόνια μάλιστα σφηνώθηκε στο στομάχι του μια σφαίρα την οποία δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν οι γιατροί.

Οι φήμες λένε ότι το ζευγάρι είχε χωρίσει πρόσφατα, η σχέση τους όμως εξακολουθούσε να είναι θερμή. Η Μόνικα που μοίραζε τη ζωή της ανάμεσα στο Μαϊάμι και τη Βενεζουέλα αποφάσισε να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων στην πατρίδα της, υποτιμώντας τους κινδύνους. Τους ήξερε βέβαια. Πριν από έναν χρόνο, άλλωστε, σε συνέντευξή της στη «Χάφινγκτον Ποστ» είχε δηλώσει ότι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω των προβλημάτων ασφαλείας.

«Είναι ο πιο βαθύς πόνος, είναι απίστευτο», δήλωσε συντετριμμένος ο πατέρας της Ραφαέλ για να συμπληρώσει: «Ηταν πραγματικά χαρισματική, μια πολύ καλή κόρη, μια πολύ καλή μητέρα και αγαπούσε τη Βενεζουέλα». Οι γονείς της Μόνικας έμαθαν το τραγικό συμβάν την ώρα που παρακολουθούσαν στην τηλεόραση το πρόγραμμα ενός λατινοαμερικάνικου καναλιού.

Τι είχε συμβεί; Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, το ζευγάρι, που επέστρεφε στο Καράκας ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές στα βουνά, χτυπήθηκε από ένοπλους ληστές μπροστά στα μάτια της πεντάχρονης κορούλας τους Μάγια που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Λίγο πριν, το αυτοκίνητό τους, ένα παλιό γκρίζο Toyota sedan, είχε ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου από ένα αιχμηρό αντικείμενο, μέθοδος προσφιλής στις ένοπλες συμμορίες οι οποίες λυμαίνονται τη χώρα.

Η Μόνικα και ο άντρας της κλειδώθηκαν μέσα περιμένοντας την οδική βοήθεια, τα ρεπορτάζ αναφέρουν μάλιστα ότι το αυτοκίνητο είχε ήδη τοποθετηθεί στη ρυμούλκα του φορτηγού όταν άρχισαν να τους πυροβολούν από τα παράθυρα. Η αστυνομία που ανακρίνει τους δύο οδηγούς, ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ανάμεσά τους και δύο έφηβοι, μόλις 15 και 16 ετών.

Αμέσως, η είδηση κατέκλυσε τα κοινωνικά δίκτυα, στο twitter τα θερμά μηνύματα συμπαράστασης ξεπέρασαν τις 335.000 ενώ ανάμεσα στους θαυμαστές τής ηθοποιού, πολλοί ηθοποιοί, συνάδελφοί της, αθλητές και κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν τη θλίψη τους και καταδίκασαν την επίθεση.

Ο Νίκολας Μαντούρο, πρόεδρος μιας από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να σταματήσει η βία στη Βενεζουέλα. Με την αφορμή της «σφαγής», όπως χαρακτήρισε την εγκληματική πράξη, φρόντισε μάλιστα να επισπευσθεί η συνάντηση των δημάρχων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξή του, ο πατέρας της Μόνικας ανέφερε ακόμη ότι η αρχική σκέψη της κόρης του ήταν να σπουδάσει χημικός μηχανικός, «όταν όμως μου εξέφρασε την επιθυμία της να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής της είπα να το κάνει». Και συμπλήρωσε: «Οταν τα παιδιά μου ήταν μικρά δεν τους επέτρεπα να βλέπουν σίριαλ, μετά η Μόνικα άρχισε να παίζει σε σαπουνόπερες και τις έβλεπα όλες».

Οι γονείς της Μόνικας Σπίαρ που ζουν στο Ορλάντο της Φλόριδας επέστρεψαν αμέσως στο Καράκας με το ιδιωτικό τζετ του Νίκολας Μαντούρο για να βρεθούν κοντά στην εγγονή τους που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας. Και όταν βλέπουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους που είχαν ανεβάσει η Μόνικα και ο Τόμας στο Instagram, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το ωραίο ζευγάρι δεν ζει πια.