Καταιγιστικές εξελίξεις για πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην πυραμίδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες σηματοδοτεί το πόρισμα -καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων  και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος επτά ατόμων. 

Οπως προκύπτει από το πόρισμα, η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 

Συνολικά, επτά εντάλματα σύλληψης και 25 κατηγορούμενοι για πέντε κακουργήματα είναι ο απολογισμός της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μια υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστοί επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων και στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, που επί μήνες ερεύνησαν διεξοδικά τις ύποπτες δανειακές συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε εδώ το πόρισμα-σοκ της Πόπης Παπανδρέου για το πού πήγαν τα 400 εκατ. ευρώ του ΤΤ.

Κεντρικό ρόλο από την εισαγγελική έρευνα φέρονται να έχουν πρόσωπα που πέρασαν από τη διοίκηση του TT: Αγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Τον κατάλογο των επτά ενταλμάτων συμπληρώνουν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς και Κυριάκος Γριβέας καθώς και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα.

Το τρίπτυχο των κατηγορούμενων συμπληρώνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος όμως είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, για τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank που δόθηκαν όταν εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας.

Η Πόπη Παπανδρέου περιλαμβάνει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον κατηγορούμενο Αγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο αναφέρει ότι «από τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών, το έτος 2008 μέχρι και το 2012, προκύπτει ότι αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των ετών αυτών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση».

«Υποπτος φυγής ο Αγγελος Φιλιππίδης» 

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, μάλιστα, έκριναν ότι έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Αγγελο Φιλιππίδη καθώς η κ. Παπανδρέου τον θεωρεί ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει, λόγω των διασυνδέσεών του αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες».

Στο πόρισμά της η Πόπη Παπανδρέου τονίζει χαρακτηριστικά: «Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Αγγέλου Φιλιππίδη ένταλμα συλλήψεως».

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται δάνεια, όροι δανεισμού που χαρακτηρίζονται «εκτός αποδεκτών τραπεζικών κριτηρίων» και διαδρομές χρημάτων που, κατά την κρίση της Πόπης Παπανδρέου προκάλεσαν ζημιά στο ΤΤ τουλάχιστον 347 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισαγγελέας, που ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιούνιο του 2013, χρησιμοποίησε τα στοιχεία πέντε πορισμάτων της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος ως βάση για τη διακρίβωση των όσων συνέβαιναν στο ΤΤ με τα κοινώς αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε από το 2007 μέχρι και το 2012.

Τα δάνεια σε Κοντομηνά

Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου η τράπεζα χορήγησε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης την Τρίτη, δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012.

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της POSTCREDIT εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το ΤΤ σε συνεργασία με τον Δημ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση της POSTCREDIT ξεκίνησε επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη, οπότε το ΤΤ αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά πιστωτικών καρτών. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης αυτής το ΤΤ προχώρησε στην απόκτηση του 50% της εταιρείας BEST LINE, θυγατρικής της DEMCO Επενδυτική και Εμπορική, ιδιοκτησίας του κ. Κοντομηνά, με τίμημα περίπου 19 εκατ. ευρώ. Η κ. Παπανδρέου στο πόρισμά της τονίζει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές αποτίμησαν τότε την εμπορική αξία της εταιρείας, βάση της καθαρής της θέσης, στα 2,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμησή τους η αξία της εταιρείας θα ανερχόταν στα 18,1 και στα 21,6 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίζονταν τα μελλοντικά αποτελέσματα που θα προέκυπταν από τις συνέργειες με το ΤΤ. Επομένως, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, η τράπεζα κατέβαλε τίμημα προεξοφλώντας μελλοντικά οφέλη εξαγοράς, ουσιαστικά για απόκτηση της μισής και όχι ολόκληρης εταιρείας. Επίσης, με την επίμαχη συμφωνία το Ταμιευτήριο αναλάμβανε το σύνολο του πιστωτικού κινδύνου από τις επισφάλειες στις κάρτες, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικός και σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010 έως και τον Μάιο του 2012.

Η κ. Παπανδρέου αναφέρεται επίσης και στη διοίκηση που αποφασίστηκε για την εν λόγω εταιρεία, επισημαίνοντας ότι αν και στο ΔΣ της POSTCREDIT προβλέπονταν να ορίζονται τέσσερα μέλη από το ΤΤ, ουσιαστικά τον έλεγχό της είχε η πλευρά του επιχειρηματία. Μάλιστα, η POSTCREDIT βρισκόταν στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία της DEMCO και τα στελέχη του ΤΤ φαίνεται να προσέρχονταν μόνο όταν υπήρχε λόγος. Στο εισαγγελικό πόρισμα τονίζεται για την υπόθεση της POSTCREDIT, για την οποία ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης: «Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΤ, που ήταν υπεύθυνο σύμφωνα με την ως άνω συμφωνία μετόχων για τις απαραίτητες εκ του νόμου εργασίες σχετικά με τον εσωτερικό έλεγχο, την κανονιστική συμμόρφωση, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη διαχείριση κινδύνων, δεν είχε, ως όφειλε, καθημερινή παρουσία διασφαλίζοντας έτσι την πληρότητα των σχετικών οδηγιών του νόμου και την αρτιότητα των εν λόγω εργασιών».

Υπόθεση POSTCREDIT

Αναφερόμενη στον ρόλο του κ. Φιλιππίδη στην υπόθεση της POSTCREDIT η εισαγγελέας επισημαίνει:

«Επιπροσθέτως δε, στην περίπτωση της συμμετοχής της Τράπεζας στην θυγατρική του Ομίλου DEMCO εταιρία BESTLINE, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε, προκύπτουν ενδείξεις και δη επαρκείς περί του ότι ο ως άνω πρόεδρος του ΤΤ, ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης «εξαγοράς», ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθ' εαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ, προκειμένου να επιτύχει την έγκριση της εν λόγω συμμετοχής του ΤΤ στη θυγατρική του Ομίλου DEMCO εταιρία BESTLINE, του Δημήτρη Κοντομηνά, υπό τους όρους που προεκτέθηκαν, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον τελευταίο».

Η εισαγγελέας τονίζει στο πόρισμά της ότι τα δάνεια προς τον κ. Κοντομηνά δόθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής και με χρηματοοικονομικές μοχλεύσεις εκτός αποδεκτών τραπεζικών κριτηρίων. Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το ΤΤ και μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο, της κόρης του κ. Κοντομηνά.

Δάνεια στην ALAPIS του Λαυρεντιάδη

Για την περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, αναφέρεται δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τον Οκτώβριο του 2009 μετά από αίτημα της εταιρείας ALAPIS προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν «υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας» και προκειμένου «να πραγματοποιήσει στοχευμένες εξαγορές εταιρειών στρατηγικά σημαντικών για την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Στο εισαγγελικό πόρισμα υπογραμμίζεται ότι οι αρμόδιοι του ΤΤ δεν προέβησαν σε καμία αξιολόγηση των ορατών κινδύνων λόγω του υψηλού τραπεζικού δανεισμού που είχε ήδη η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη είχε συνάψει από το 2007 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ «πληρωτέου ολοσχερώς άμα τη λήξει του». Η εισαγγελέας περιγράφει στο πόρισμά της τη διαδρομή του δανείου από το ΤΤ, το οποίο κατέληξε τελικώς σε εταιρεία που ανήκει κατά 100% στον ήδη κρατούμενο για την υπόθεση της PROTON BANK επιχειρηματία. Η εισαγγελέας αναφέρει ότι το ποσό του κοινού ομολογιακού δανείου που χορήγησε το ΤΤ στον κ. Λαυρεντιάδη όχι μόνο δεν διατέθηκε για τον σκοπό που δόθηκε «αλλά τουναντίον κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία».

Η εισαγγελέας αναφέρεται στο πόρισμά της και στη δανειοδότηση επιχείρησης του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας το ζεύγος Γριβέα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών. Η εν λόγω εταιρεία είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς όπως τονίζει η εισαγγελέας η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από