Σε ισχύ τίθεται η αύξηση των 5 λεπτών στο πακέτο τσιγάρα και τον καπνό, καθώς κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού - με αντίστοιχη κατάργηση του μέτρου της καταβολής  25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο φόρος δεν θα ισχύσει σε όλα τα προϊόντα καπνού, καθώς εξαιρούνται από τη διάταξη τα πούρα και τα πουράκια.

Μάλιστα, εκτός από τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει από την αύξηση αυτή, λόγω της ελάχιστης αύξησης της τιμής, αναμένει και «μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιβλαβή για την υγεία», όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου προβλέπονται στα 48 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Με την τροπολογία αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, δηλαδή ανά 1.000 τεμάχια, τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη και θα ψηφιστεί την επομένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από