«Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, πέθανε η ανάπτυξη», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τα επισφαλή δάνεια που εκδόθηκαν επί των ημερών του από το ΤΤ.

Πρόσθεσε δε, ότι πλέον, «κανένα διοικητικό συμβούλιο τράπεζας δεν θα δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις», εννοώντας ότι θα υπάρχει φόβος για τις συνέπειες της απόφασης.

Ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε ότι «καταφέραμε να κάνουμε το ΤΤ την πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιική επάρκεια με βάση τα πρώτα stress test των τραπεζών. Να είναι η τράπεζα με τη μικρότερη επισφάλεια στην Ελλάδα με βάση την Blackrock το Δεκέμβριο του 2009 και ξαφνικά βρισκόμαστε τώρα κατηγορούμενοι, επειδή είχαμε τις μικρότερες επισφάλειες και τη μεγαλύτερη κεφαλαιική επάρκεια από 22 τραπεζικά ιδρύματα».

Ο πρώην διοικητής του ΤΤ τόνισε επίσης ότι «κάποια δάνεια, λόγω συνθηκών της αγοράς, έγιναν επισφαλή στην πορεία. Μιλάμε για 200 εκατ. στα 50 δις. Στα 200 εκατ., τα δάνεια που δόθηκαν και δεν πληρώθηκαν δόθηκαν ομόφωνα για συγκεκριμένους λόγους, ψηφίστηκαν με διαδικασίες από τα ΔΣ και τις επιτροπές, διότι είχαμε μια αρχή να πρέπει να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις, αλλιώς δεν περνούσαν τα θέματα. Και επειδή ακριβώς υπήρχε αυτή η επιμέλεια, ήταν τόσα λίγα τα κόκκινα δάνεια στο ΤΤ. Για ένα-ένα τα δάνεια, μπορώ άμεσα να σας εξηγήσω γιατί και με ποια κριτήρια δόθηκε με συνθήκες 2009. Γιατί Χουντίνι να είμαι, για να ξέρω τι θα γίνει το 2010, 2011 και 2012 και να προβλέψω ότι θα καταρρεύσει η διαφημιστική αγορά και θα πέσουν 80% τα έσοδα της διαφήμισης, δεν μπορώ να είμαι. Όταν εγώ κατηγορούμαι ότι έδωσα δάνειο 17 εκατ. σε μια διαφημιστική, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι θα καταρρεύσει το 1/3 της διαφημιστικής αγοράς. Όλες οι αμιγώς ελληνικές διαφημιστικές εταιρείες έπεσαν έξω. Οι διαφημιστικές έχουν αφήσει φέσι στην αγορά πάνω από 500 εκατ. ευρώ και ερευνάται ένα δάνειο του ΤΤ σε μια διαφημιστική; Όχι δάνεια που έχουν δοθεί από άλλες τράπεζες σε άλλες διαφημιστικές; Ούτε από άλλες τράπεζες στην ίδια διαφημιστική, επειδή πιθανόν το μυαλό των εισαγγελέων πήγε στο ότι εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι οι άνθρωποι τρελοί…»

Ο κ. Φιλιππίδης κατέληξε λέγοντας ότι «Εχω μάθει στη ζωή μου να μιλάω με στοιχεία. Παρακάλεσα τον κ. Νικολούδη, την κυρία Ράικου, την κυρία Παπανδρέου και τον κ. Τέντε να κληθώ και να δώσω ενώπιόν τους στοιχεία για να δουν την υπόθεση με στοιχεία και όχι σενάρια, δεν μπορώ τώρα να κάνω σενάρια. Μιλάω με στοιχεία. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε μια μεγάλη υπευθυνότητα σ’ αυτήν την εποχή, για να μιλάμε με στοιχεία. Όχι με υποθέσεις. Και θα σας πω και το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τον κόσμο, ότι η χθεσινή μέρα είναι η μέρα που πέθανε η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Καμία επενδυτική επιτροπή πλέον δεν θα βάλει υπογραφή για την ανάπτυξη. Όταν αυτή η επιτροπή, που είχε την καλύτερη απόδοση από 22 τράπεζες, βρίσκεται κατηγορούμενη, δεν υπάρχει καμία επιτροπή που θα βάλει πλέον υπογραφή για δάνειο. Διότι λόγω των συνθηκών της αγοράς, από τη στιγμή που θα δώσεις ένα δάνειο, υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις κάποια λεφτά. Την τιμολόγηση την κάνουμε στο επιτόκιο, μέσα στις συνθήκες της αγοράς. Και όποιος έχει πάρει ένα ευρώ, να πάει φυλακή».