Οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα έτη 2014 – 2015, αλλά και για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, εφόσον τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα οικονομικά.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνησε ότι «αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επισκόπηση της τρόικας, η οποία έρχεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί στο Eurogroup η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ενώ μόλις πιστοποιηθεί – τον Απρίλιο – το πρωτογενές πλεόνασμα – θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Ο κ. Στουρνάρας, στην ίδια συνέντευξή τύπου παρουσίασε ως προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας:

– Την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

– Την προώθηση της τραπεζικής ένωσης

– Θέματα φορολογίας και προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό στην ατζέντα του Ecofin και του έλληνα υπουργού βρίσκονται τα θέματα:

– Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, διαδικασία που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη (για χώρες εκτός μνημονίων)

– Η εκπροσώπηση στους G20 με παρουσίαση των θέσεων της ΕΕ και επίσκεψη στην Αυστραλία.

– Η μακροχρόνια χρηματοδότηση των οικονομιών και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε κρίση αλλά σε ανάκαμψη, με την οικονομία σε καλή θέση, την ύφεση ηπιότερη και τα spread κάτω από τις 600 μονάδες».

Σε απάντηση, τέλος, σχετικά με τα αρνητικά πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «οι σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο είναι σχέσεις στενής συνεργασίας».

Εξάλλου υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει νέο Μνημόνιο.