Το βίντεο είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 3 Ιουλίου. Ηταν ένα μήνυμα του Ντόκου Ουμάροφ, του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Κρεμλίνου. «Οι ρωσικές Αρχές θέλουν να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω στα κόκαλα των πολυάριθμων μουσουλμάνων που είναι θαμμένοι στη γη μας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας», έλεγε ο επικεφαλής των ισλαμιστών του ρωσικού Καυκάσου. «Πρέπει να το εμποδίσουμε αυτό με όλα τα μέσα», προσέθετε καλώντας τους ισλαμιστές αντάρτες, «παντού στη Ρωσία, να κάνουν το μέγιστο δυνατό προκειμένου να αποτύχει η διεξαγωγή αυτών των σατανικών χορών πάνω στη γη μας και στα κόκαλα των προγόνων μας».

Ο 49χρονος Τσετσένος είναι επικεφαλής του Εμιράτου του Καυκάσου, μιας ισλαμικής οργάνωσης που γεννήθηκε μέσα από τους δύο πολέμους της Ρωσίας στην Τσετσενία και φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο εμιράτο που θα ενώνει τις μουσουλμανικές δημοκρατίες του Καυκάσου. Ο ίδιος έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών φονικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011 και των επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας το 2010. Στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χειμώνα του 2011-2012, είχε διατάξει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον ρώσων αμάχων. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, φρόντισε να επισημάνει πως πλέον το μορατόριουμ αυτό έχει αρθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ρωσικές Αρχές στο Σότσι θεωρούνται πρωτοφανή για διεθνές αθλητικό γεγονός. Οποιος θέλει να παρακολουθήσει τους αγώνες θα πρέπει να αγοράσει εισιτήριο ονλάιν και να εξασφαλίσει ένα «πάσο θεατή», αφού πρώτα δώσει όλα τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Μια ζώνη ασφαλείας μήκους 100 χλμ. και πλάτους 40 χλμ. έχει δημιουργηθεί γύρω από το Σότσι. Ειδικές δυνάμεις θα περιπολούν στα βουνά πάνω από το θέρετρο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα παρακολουθούν διαρκώς τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ταχύπλοα θα περιπολούν στις ακτές. Το σχέδιο της ασφάλειας προβλέπει επίσης απαγόρευση της εισόδου στην επίμαχη ζώνη με αυτοκίνητο εκτός ζώνης ένα μήνα πριν από την έναρξη των αγώνων και μέχρι ένα μήνα μετά τη λήξη τους.

Οπως έλεγε όμως χθες ο Ντάνιελ Σάνφορντ, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, η επίθεση στο Βόλγκογκραντ «δείχνει όμως ότι παρά τους ανιχνευτές μετάλλων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα στη Ρωσία, οι βομβιστές έχουν ακόμα τη δύναμη να σκοτώνουν και να σπέρνουν το χάος. Δείχνει επίσης πως οι επιθέσεις δεν χρειάζεται να γίνουν στο ίδιο το Σότσι προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή». Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Αντρέι Σολντάτοφ, ρώσου ειδικού σε θέματα ασφάλειας. «Ο συμβολισμός έγκειται στο γεγονός πως οι αντάρτες είναι ικανοί να οργανώνουν επιθέσεις πέραν του Βόρειου Καύκασου», δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Αυτό σημαίνει πως η προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει τώρα να στραφεί από το Σότσι σε άλλες περιοχές της Ρωσίας».