Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας αντέδρασαν με ταχύτητα και σύνεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον της κατοικίας του πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα και διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους για την προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Ο κ. Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το εάν τα μέτρα ασφάλειας στην γερμανική πρεσβεία είχαν ενταθεί «λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών και της αυξανόμενης κριτικής εναντίον των Γερμανών», επισήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για θέματα ασφαλείας, αλλά διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει στενή συνεννόηση μεταξύ της πρεσβείας στην Αθήνα και των ελληνικών αρχών ασφαλείας» και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τώρα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία ήδη υπήρχαν τους τελευταίους μήνες.

»Το συμβάν της περασμένης νύχτας βεβαίως αποτελεί «και για μας και για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας αφορμή όλα αυτά να τα εξετάσουμε για άλλη μια φορά και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, δηλαδή να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Ο κ. Σέφερ, ερωτηθείς σχετικώς, απέρριψε πάντως την υπόθεση ότι επειδή τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα δεν υπήρξαν σοβαρότερες συνέπειες από την επίθεση, καθώς και το συμπέρασμα ότι ο λόγος επίθεσης εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη ήταν οι διαδηλώσεις εναντίον της Γερμανίας που είχαν προηγηθεί.

«Είναι σαφές ότι τα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν ληφθεί και αυτά που θα ληφθούν τώρα υπό το φως του νέου γεγονότος βεβαίως θα λάβουν υπ´ όψιν τις πληροφορίες που υπάρχουν και θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Σε ερώτηση σχετικώς με το ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία της διπλωματικής αποστολής, ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην απορρέουσα από την Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις υποχρέωση της φιλοξενούσας χώρας και διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές αρχές ανταποκρίνονται κατά βάση σε αυτή την υποχρέωση».

Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Άγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «σαφές δείγμα των γερμανοελληνικών δεσμών, οι οποίοι δεν μπορούν να πληγούν ούτε με ένα τέτοιο χτύπημα».