Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Μίκαελ Σουμάχερ – και, μαζί με αυτόν, οι γιατροί του – μετά το σοβαρό ατύχημα που υπέστη την Κυριακή ενώ έκανε σκι στις Γαλλικές Αλπεις.

Οι θεράποντες ιατροί του αρνούνται να κάνουν προβλέψεις, λέγοντας ότι η κατάστασή του «επανεκτιμάται ώρα με την ώρα».

«Το ατύχημα έχει προκαλέσει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι» δήλωσε ο καθηγητής Εμμάνουελ Γκέι, επικεφαλής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται – σε κωματώδη κατάσταση – ο 44χρονος Σουμάχερ.

«Μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύει η ζωή του» είπε ο Ζαν-Φρανσουά Πεγιέν, επικεφαλής αναισθησιολόγος του νοσοκομείου.

Ο Σουμάχερ, ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της Φόρμουλα 1, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ την Κυριακή σε κωματώδη κατάσταση και αμέσως υποβλήθηκε σε λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια τέθηκε σε καταστολή.

Ο Σουμάχερ έκανε σκι στο Μεριμπέλ των Γαλλικών Αλπεων μαζί με τον 14χρονο γιο του, όταν έπεσε και χτύπησε το δεξί μέρος του κεφαλιού του πάνω σε βράχο, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο 44χρονος φορούσε κράνος, αλλά οι γιατροί είπαν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, ο Πεγιέν είπε ότι ο Σουμάχερ θα είχε πεθάνει αν δεν φορούσε το κράνος.

Ο Ζεράρ Σαγιάν, εκ των κορυφαίων γάλλων χειρουργών και προσωπικός φίλος του πρώην πιλότου της Φόρμουλα 1, έσπευσε το απόγευμα της Κυριακής στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Ο γενικός διευθυντής του θέρετρου Μέριμπελ δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι ο Σουμάχερ έπεσε με το κεφάλι στον βράχο, χωρίς ωστόσο να χάσει τις αισθήσεις του. Οι διασώστες έφτασαν στο σημείο μετά από έξι λεπτά και ειδοποίησαν ελικόπτερο για να τον παραλάβει, καθώς, αν και είχε τις αισθήσεις του, δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

«Ταραγμένη» η Μέρκελ

Τη λύπη της για το σοβαρό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Οπως εκατομμύρια Γερμανοί, η Καγκελάριος και τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ταράχθηκαν πολύ όταν πληροφορήθηκαν το σοβαρό ατύχημα που είχε ο Μίκαελ Σουμάχερ ενώ έκανε σκι. Ελπίζουμε μαζί με την οικογένειά του ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τα τραύματά του και να αναρρώσει. Στη σύζυγό του, τα παιδιά του και τους συγγενείς του ευχόμαστε δύναμη και αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες ώρες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.