Μέσα στο γερμανικό Κοινοβούλιο εντόπισε ένας ιστορικός τέχνης δύο έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από τους ναζί.

Αυτό αποκαλύπτει τη Δευτέρα η εφημερίδα Bild, προκαλώντας για άλλη μια φορά αμηχανία στις γερμανικές αρχές μετά το σκάνδαλο του Κορνέλιους Γκούρλιτ, του 80χρονου που έκρυβε στο διαμέρισμά του στο Μόναχο έναν ολόκληρο θησαυρό από τη ναζιστική εποχή.

Η Μπούντεσταγκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ανέφερε ότι ένας ιστορικός τέχνης εξετάζει «δύο ύποπτες περιπτώσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας μόνο ότι οι έρευνες των ειδικών στη συλλογή έργων τέχνης της Μπούντεσταγκ, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, συνεχίζονται. «Δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών» πρόσθεσε.

Στις αρχές Νοεμβρίου οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν ότι δεκάδες πίνακες που είχαν κλαπεί από τους ναζί βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο.

Η αξία των έργων εκτιμάται ότι φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τη συλλογή αυτή είχε επί δεκαετίες στην κατοχή του ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που είχε διαταχθεί από το ναζιστικό καθεστώς να αγοράζει έργα της λεγόμενης «εκφυλισμένης τέχνης» και να τα ξαναπουλάει, συγκεντρώνοντας χρήματα για τους ναζί.

Σύμφωνα με την Bild, ο ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο ανήκε αρχικά στην οικογένεια Γκούρλιτ.

Ο ένας πίνακας είναι μια ελαιογραφία του Γκέοργκ Βαλτενμπέργκερ που χρονολογείται από το 1905 και φέρει τον τίτλο «Ο καγκελάριος Μπύλοβ σε ομιλία του στη Ράιχσταγκ» και ο άλλος είναι μια λιθογραφία του Λόβις Κόριντ με τίτλο «Δρόμος στην Καινιξσβέργη».

Οι ναζί άρπαξαν χιλιάδες έργα τέχνης από μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες σε όλη την Ευρώπη. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των έργων που έχουν χαθεί, ενώ πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν από πού προέρχονται τα εκθέματά τους.

Οι γερμανικές αρχές δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις επειδή κρατούσαν μυστική επί δύο χρόνια την ανακάλυψη του θησαυρού των ναζί στο σπίτι του Γκούρλιτ. Βρέθηκαν συνολικά 1.406 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και πίνακες των Πικάσο και Ματίς.

Η συλλογή της Μπούντεσταγκ περιλαμβάνει περίπου 4.000 έργα και η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 108 που είναι «άγνωστης προέλευσης».

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το Βερολίνο επέστρεψε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του έναν πίνακα που εικόνιζε τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ότο φον Μπίσμαρκ, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί από τους ναζί.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος με τα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή της η Μπούντεσταγκ.

«Εάν η Μπούντεσταγκ κρατά κρυφούς του καταλόγων των έργων, εμποδίζει τις έρευνες του Τύπου, προστατεύει τους δράστες της απαλλοτρίωσης των εβραϊκών περιουσιών και δεν ενημερώνει τους κληρονόμους, θα επιθυμούσα οι υπεύθυνοι να δείξουν περισσότερη ευαισθησία και διακριτικότητα» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντίτερ Γκράουμαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από