Η είδηση της σύλληψης και σωματικής έρευνας σε διπλωμάτη της Ινδίας στη Νέα Υόρκη προκάλεσε την οργή του Νέου Δελχί, το οποίο προχωρά σε ένα είδος αντιποίνων κατά των ΗΠΑ.

Οπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι Αρχές θα επανεξετάσουν ορισμένα από τα φορολογικά προνόμια των συζύγων των αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στη χώρα.

Η 39χρονη αναπληρώτρια γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη Ντεβιάνι Κομπραγκάντε συνελήφθη τη στιγμή που άφηνε τα παιδιά της στο σχολείο και υπέστη σωματικό έλεγχο, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει καταγγελία εις βάρος της για χρήση ψευδών παραστατικών προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στην ινδή οικιακή βοηθό της, την οποία φέρεται να πληρώνει με μικρότερη από την ελάχιστη αμοιβή.

Για «επαίσχυντη και βάρβαρη» μεταχείριση της γυναίκας έκανε λόγο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ινδίας, βουλευτές κατήγγειλαν παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης και η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται σε διπλωματικό επεισόδιο.

Η ινδή διπλωμάτης με ένα e-mail σε συναδέλφους της αναφέρει πως ξέσπασε σε κλάματα όταν τής πέρασαν χειροπέδες και όταν υπέστη σωματικό έλεγχο. Η 39χρονη αναφέρει ότι μάταια επικαλέσθηκε τη διπλωματική της ασυλία στους αμερικανούς αστυνομικούς για να σταματήσουν τη σωματική έρευνα.

Τελικά, αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή εγγύησης 250.000 δολαρίων. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.