Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αποτελούν ελεγκτικό εργαλείο της φορολογικής διοίκησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις λίγες περιπτώσεις που η ανάλυση κινδύνου δείχνει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και ενεργοποιείται τακτικός ή άλλος έλεγχος.

Αυτό επισήμανε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων.

Το ΥΠΟΙΚ ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί καταπολέμησης μαύρου χρήματος, η οποία ισχύει ήδη σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου.

Το υπουργείο τόνισε ότι οι τεχνικές αυτές είναι μία από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης και δεν χρησιμοποιούνται πάντα, αλλά μόνο εκεί που η μεθοδολογία υπερτερεί αποδεικτικά στην ανάδειξη του μη δηλωμένου πλούτου.

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι οι έντιμοι φορολογούμενοι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε» από τις εν λόγω τεχνικές, αλλά αντίθετα «θα επωφεληθούν στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου».

Οι έμμεσες τεχνικές θα συμβάλουν στον σχηματισμό της περιουσιακής ταυτότητας των φορολογουμένων με βάση καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, πληρωμές δανείων, ακίνητη περιουσία, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, αποζημιώσεις και δωρεές.

Εάν το διαθέσιμο εισόδημα που προκύπτει αποδειχθεί μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε οι φορολογούμενοι θα υφίστανται ποινές, εφόσον δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά.