Την εκτίμηση ότι η Ανταρκτική μπορεί να κρύβει μέσα της μεγάλα κοιτάσματα από διαμάντια, εξέφρασαν αυστραλοί και γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη ήπειρο πετρώματα κιμπερλίτη.

Τα κοιτάσματα κιμπερλίτη τα ανακάλυψαν οι ειδικοί στα όρη του Πρίγκιπα Καρόλου. Οπως μάλιστα ανέφεραν στην επιθεώρηση «Nature Communications», στη συγκεκριμένη ήπειρο έχουν εντοπιστεί επίσης ορυκτά όπως η πλατίνα, ο χρυσός, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο άνθρακας. Τα διαμάντια δημιουργούνται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και πίεσης, σε βάθος μέχρι 160 χιλιομέτρων, σε ρευστά πετρώματα στον μανδύα της Γης. Η διαδικασία της δημιουργίας τους διαρκεί εκατομμύρια χρόνια και ανέρχονται στην επιφάνεια της Γης μέσω –κυρίως –ηφαιστειακών εκρήξεων πλαισιωμένα από κιμπερλίτες που είναι πυριγενή πετρώματα.

Τα όρη του Πρίγκιπα Καρόλου βρίσκονται στην Ανατολική Ανταρκτική η οποία πριν από εκατομμύρια χρόνια συνδεόταν με την Αφρική και την Ινδία όπου έχουν εντοπιστεί πετρώματα κιμπερλίτη. Ομως ακόμη κι αν αποδειχτεί πως η Ανταρκτική είναι πλούσια σε αδαμαντοφόρα κοιτάσματα, αυτά δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμα. Διεθνής συνθήκη που υπογράφτηκε το 1991 απαγορεύει για μισό αιώνα την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εξόρυξης, παρά μόνο αν πρόκειται για επιστημονικούς σκοπούς. Ο Γκρεγκ Γιάξλεϊ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα και επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε πως «θα ήταν απορίας άξιο αν δεν υπάρχουν διαμάντια σε αυτούς τους κιμπερλίτες».

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί όπως ο δρ Ρόμπερτ Λάρτερ από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής, δήλωσαν πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν κάνει λόγο για την ανακάλυψη κάποιου εμπορικώς βιώσιμου κοιτάσματος ή για πραγματικά διαμάντια.