Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ μετά την εμπλοκή των γιων τους στο σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί τριγμούς στην Ερντογάν.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησής μας», επισήμανε ο Τσαγλαγιάν στη σύντομη ανακοίνωσή του.

«Είναι προφανές ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου είναι μια βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό (Ερντογάν) να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», διευκρινίζει ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι παραιτείται και από βουλευτής, προτρέποντας τον Ερντογάν να ακολουθήσει το δικό του παράδειγμα και να παραιτηθεί.

Οι γιοι των υπουργών συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο […] ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό […] και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας» δήλωσε ο Ερντογάν.