Οι αρετές του Μάο Τσε Τουνγκ είναι περισσότερες από τα λάθη του, εκτιμά το 85% των Κινέζων σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την 120η επέτειο από τα γενέθλια του κινέζου ηγέτη.

Αν και στη χώρα του ο Μάο τιμάται ως ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, οι αρχές ζήτησαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γέννησής του.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάο θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων στη διάρκεια του λιμού που προκλήθηκε από το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» (1958-1961) και για την αντιπαράθεση που ξέσπασε με την Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976).

Μετά τον θάνατό του το 1976, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Μάο είχε «δίκιο κατά 70% και άδικο κατά 30%».

Σύμφωνα με όμως με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Global Times, εφημερίδα του ΚΚ της Κίνας, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ότι οι αρετές του Μάο ξεπερνούν τα λάθη του;», το 78,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί, το 6,8% ότι συμφωνεί απολύτως και μόνο το 11,7% ότι διαφωνεί.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων εκτίμησε επίσης ότι η μεγαλύτερη αρετή του Μάο ήταν ότι «ίδρυσε ένα ανεξάρτητο κράτος χάρη στην επανάσταση».

Μεταξύ των ερωτηθέντων οι νέοι και οι πιο μορφωμένοι Κινέζοι φαίνονται πιο επικριτικοί απέναντι στον Μάο, σύμφωνα με την Global Times.

Η νοσταλγία για την περίοδο διακυβέρνησης του Μάο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, εκτιμά η εφημερίδα.

«Η αμεροληψία αναφέρεται ως η δεύτερη πιο δημοφιλής αρετή του Μάο», υπογραμμίζει ο ερευνητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Ζάο Ζικούι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από