Στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς με τη συμμετοχή και του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, στρέφει το ενδιαφέρον του το ΠαΣοΚ, καθώς εκεί θα αποφασιστεί και ο τρόπος ανάδειξης του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη θα γίνει πιθανότατα περί τα τέλη Ιανουαρίου και θα επικυρώσει και το κείμενο των ευρωεκλογών που έχουν αναλάβει να συντάξουν στελέχη από την πρωτοβουλία των 58.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι η συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές θα εκφράζει το σύνολο της Κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, «δηλαδή όλους εκείνους που αποδέχονται την πλατφόρμα και τη λογική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα».

Προανήγγειλε ότι ο τρόπος συγκρότησης του ψηφοδελτίου «θα είναι τομή» και συμπλήρωσε πως «είναι υποχρέωσή μου, όχι απέναντι στο ΠαΣοΚ, αλλά στην παράταξη και τους δημοκρατικούς θεσμούς να εγγυηθώ πως θα αλλάξει η παλαιοκομματική πρακτική που είχε ακολουθηθεί».

Σημειώνεται ότι στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Νίκος Σηφουνάκης έχουν προτείνει προσφυγή στη βάση ακόμη και με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος.

Τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ για την Κεντροαριστερά χαιρετίζουν και οι 58, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει ραντεβού για τις 12 Ιανουαρίου για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη. Ο Νίκος Μπίστης από τους 58 χαρακτήρισε προωθητική την απόφαση της ΚΕ του ΠαΣοΚ και δήλωσε: «Μπορούμε όλοι μαζί από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές να εργαστούμε για τη μεγάλη Κεντροαριστερά και για ένα καλό αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές».