Σε προειδοποίηση ότι δεν θα συνεχίσει ο Δήμος Αθηναίων να εξυπηρετεί τα νοσοκομεία, προχωράει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ανδρέας Βαρελάς. Οπως εξηγεί, ο δήμος έχει την εποπτεία αποκομιδής των οικιακού τύπου απορριμμάτων από 25 νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά κοντέινερ, ενώ για τα μολυσματικά απόβλητα είναι υποχρεωμένες οι υγειονομικές μονάδες να μεριμνούν για τη μεταφορά τους προς αποτέφρωση ή αποστείρωση σε ειδικούς κλιβάνους. Ωστόσο, τα περιστατικά ανάμειξης των οικιακού τύπου αποβλήτων με επικίνδυνα μολυσματικά πληθαίνουν.

Το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύουν τα στοιχεία του Δήμου, όπου μέσα σε μόνο μια ημέρα την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν τέσσερα κοντέινερ που τυπικά ήταν για τη συγκέντρωση των οικιακού τύπου απορριμμάτων από νοσοκομεία, αλλά τα οποία περιείχαν και επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα. Αυτό ωστόσο αποκαλύφθηκε όταν τα δημοτικά απορριμματοφόρα έφτασαν για να αδειάσουν στη Φυλή. «Τα κοντέινερ στα νοσοκομεία είναι κλειστού τύπου και ο οδηγός του απορριμματοφόρου δεν μπορεί να δει το περιεχόμενό τους παρά μόνον όταν εκφορτώνει στον ΧΥΤΑ», διευκρινίζει ο κ. Βαρελάς.

Ούτε όμως το μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων, να χορηγούνται στους οδηγούς των απορριμματοφόρων βεβαιώσεις από τα νοσοκομεία ότι στα κοντέινερ δεν περιέχονται και επικίνδυνα απόβλητα, περιόρισε το φαινόμενο. «Θα στραφούμε κατά των νοσοκομείων που έδωσαν ψευδείς βεβαιώσεις και θα ζητήσουμε αποζημίωση του δήμου και των εργαζομένων», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας πως οι οδηγοί των απορριμματοφόρων συλλαμβάνονται όταν εντοπίζονται μολυσματικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ και οδηγούνται στο Αυτόφωρο «σαν κοινοί εγκληματίες για πράξεις που δεν έχουν ευθύνη».

Σε τρεις λόγους αποδίδει ο κ. Βαρελάς τα φαινόμενα απόρριψης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων μαζί με τα αστικά απορρίμματα. Ο πρώτος είναι από αμέλεια, ο δεύτερος λόγω ελλιπούς ενημέρωσης του προσωπικού που απασχολείται με την καθαριότητα των υγειονομικών μονάδων και ο τρίτος από ενδεχόμενο δόλο.