Το χθεσινό σκίτσο του Σαλίχ Μεμετζάν στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ήταν εύγλωττο: έδειχνε μια μητέρα να κοιτάει θυμωμένη τον μικρό της γιο, ο οποίος προφανώς είχε σπάσει ένα βάζο παίζοντας μπάλα μέσα στο σπίτι. Τα κομμάτια του βάζου ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα και το παιδάκι με κατεβασμένο το κεφάλι έλεγε: «Το έσπασε το κίνημα Γκιουλέν». Ο γνωστός σκιτσογράφος ειρωνευόταν τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν αυτό τον καιρό στην Τουρκία «τα κάνει το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν».
Αυτές τις ημέρες στα περίπτερα σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας οι εφημερίδες γίνονται ανάρπαστες, ξεπουλάνε μέχρι το μεσημέρι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Οι τούρκοι πολίτες προσπαθούν να βγάλουν άκρη για τον πόλεμο που μαίνεται μέσα στον κρατικό μηχανισμό μεταξύ της κυβέρνησης και του κινήματος Γκιουλέν. Χθες, πέραν του γενικού διοικητή Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και 11 διοικητών της Αστυνομίας, 18 διοικητών από την Ασφάλεια της Αγκυρας και 4 διοικητών της Ασφάλειας Σμύρνης, η κυβέρνηση απομάκρυνε άλλους 14 επικεφαλής αστυνομικών μονάδων από τις θέσεις τους, κατηγορώντας τους για «κατάχρηση εξουσίας» επειδή προχώρησαν σε συλλήψεις δεκάδων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και επιχειρηματιών χωρίς να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, του λαθρεμπορίου χρυσού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πάντως, χθες ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία της Αγκυρας ότι από τα 78 άτομα που προσήχθησαν - μεταξύ των οποίων και οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν - τα 8 συνελήφθησαν επισήμως και κρατούνται, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του δημάρχου της περιοχής Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ο Ερντογάν αποκήρυξε την έρευνα ως σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησής του και απαντά με τις απομακρύνσεις των αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας που θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν. Ο ιμάμης, που ζει στις ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει τον Ερντογάν στην προσπάθειά του να περιορίσει το παλιό πολιτικό κατεστημένο που είχε στενούς δεσμούς με τον στρατό, όταν όμως εξέλιπε η κοινή απειλή ήρθε σε σύγκρουση μαζί του, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να κλείσει τα σχολεία που έχει δημιουργήσει το κίνημα του Γκιουλέν στην Τουρκία.
Η σκληρή εσωτερική διαμάχη για την εξουσία στη χώρα οδήγησε στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ποσοστό ρεκόρ χθες και καθώς δεν φαίνεται να υπάρξει ηρεμία στο πολιτικό πεδίο σύντομα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει άμεσα στις αγορές. «Οι εξελίξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της συνέχισης της σύγκρουσης Ερντογάν - Γκιουλέν και δεν αφορούν τόσο το θέμα το διαφθοράς, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί σύντομα», αναφέρεται σε ανάλυση της Commerzbank. «Η διαπάλη θα ενταθεί και σε άλλους τομείς καθώς οδεύουμε προς τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου και τις προεδρικές του καλοκαιριού».
Αυτή τη διάσταση δίνει και ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Βατάν» Ρουσέν Τσακίρ. «Το βασικό θέμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά ποιος θα χάσει τα πιο πολλά. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ο Γκιουλέν και το δίκτυό του έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ. Διότι σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα υποστεί μεγάλη μείωση του ποσοστού του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα μπουν σε κίνδυνο οι άλλες δύο εκλογικές μάχες -προεδρικές και βουλευτικές - που θα γίνουν σύντομα μετά και κατά συνέπεια και τα σχέδια του Ερντογάν».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από