Δυο – τρεις χωροφυλάκοι κι ο Χάρος με σακάκι

Αγαπητή φίλη Φοίβη,

Απίστευτο και όμως αληθινό! Συνέβη και αυτό στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Η χαροκαμένη σέρβα μητέρα έχασε τόσο άδικα το 13χρονο χαριτωμένο κοριτσάκι της, τη μοναδική της συντροφιά στη ζωή, με τόσο άδικο τρόπο (όπως πριν από λίγους μήνες και οι δύο φοιτητές στη Λάρισα). Από αναθυμιάσεις μαγκαλιού! Αν είναι δυνατόν, στην εποχή μας…

Και δεν της έφτανε ο μεγάλος πόνος της και πριν προλάβει να θάψει το παιδί της… συνελήφθη για αμέλεια και παράνομη διαμονή στη χώρα και κρατήθηκε 17 ώρες στα κρατητήρια. Σε ποιο Αστυνομικό Τμήμα έγινε; Γράψ’ το!

Ηθελα να ξέρω ποιος ανεγκέφαλος καρεκλοκένταυρος, «υπηρέτης του κράτους» (για να μη συνεχίσω με άλλους χαρακτηρισμούς), βρήκε την «κατάλληλη ευκαιρία» να τηρήσει «το γράμμα του νόμου» (τρομάρα του) και να εισπράξει τα εύσημα του προϊσταμένου του;

Δεν δείχνουν καλύτερα τον αυστηρό επαγγελματισμό τους για να συλλάβουν κανέναν εγκληματία γείτονος χώρας, που σε ένα μήνα έχουν δολοφονήσει τρεις πατριώτες μας; Με τελευταίο θύμα τον άτυχο αστυνομικό στα σύνορα όπως επίσης την άτυχη κοπέλα στην Πάτρα και τον νεκρό λιμενικό.

Ευτυχώς όμως που στο υπουργείο Δημ. Τάξης βρίσκεται ένας εξαίρετος υπουργός αλλά κυρίως άνθρωπος, που σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει, πάνω απ’ όλα, την ανθρώπινη ευαισθησία του.

Εύχομαι καλές γιορτές σε εσένα και σε όλους τους Ελληνες και τον καινούργιο χρόνο με υγεία και λιγότερα προβλήματα για όλους μας. Και η κυβέρνηση με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τη διακρίνει να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της χώρας μας.

Φιλικά,

Μάρα Σ.,

Κηφισιά

Αγαπητή Μάρα Σ.

Το ξέρετε ότι αυτή η εμμονή σας εναντίον της γείτονος χώρας καταμεσής ενός πλαισίου ανθρωπισμού και ευαισθητοποίησης για λοιπούς μετανάστες και αναξιοπαθούντες σάς καθιστά θεατρική, μην πω τσεχοφική ηρωίδα; Γι’ αυτό σας αγαπώ!.. Ως προς το θέμα που θίγετε τώρα, να σας πληροφορήσω αρχικά ότι το Τμήμα στο οποίο αναφέρεστε είναι αυτό της Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Και επειδή έτσι όπως έχουν έρθει τα πάνω – κάτω στην εποχή μας πρέπει να ξεκολλήσουμε από τα κλισέ και τους εύκολους συνειρμούς, θα πρέπει να σας πω ότι στο εν λόγω Τμήμα οι αστυνομικοί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να υπερβούν το γράμμα του νόμου. Οι 17 ώρες χρειάστηκαν για να βρεθεί και στη συνέχεια για να ανοίξει ένα τόσο δα νομικό παραθυράκι ώστε να μην απελαθεί η μάνα, της οποίας είχε λήξει η άδεια παραμονής. Το παραθυράκι άνοιξε, της δόθηκε ένας μήνας ώστε να τακτοποιήσει τα χαρτιά της και την επομένη, με απόφαση του υπουργού, ο μήνας έγινε εξάμηνο. Ετσι, ο «υπηρέτης του κράτους» μπορεί τελικά και να εισέπραξε τα εύσημα του προϊσταμένου του, αλλά –ευτυχώς για όλους μας –για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που περιγράφετε.

Χιβάα Γιογλούα

Αγαπητή μου Φοίβη,

Καλή σου ημέρα και καλά Χριστούγεννα! Hyvaa Joulua!

Στην Ελλάδα από ό,τι άκουσα ο μισθός του βουλευτή βρίσκεται στο ύψος των 8.000 ευρώ μηνιαίως περίπου… Αν δεν κάνω λάθος, οι βουλευτές δεν πληρώνουν φόρο.

Κάνω μια σύγκριση: παρότι η Φινλανδία κρίνεται ως οικονομικώς πλούσια χώρα, ο μισθός των βουλευτών είναι 6.900 ευρώ εκ των οποίων ο φόρος είναι γύρω στα 40%, που μαζί με τις κρατήσεις φτάνει στο 45%, άρα 3.800 ευρώ καθαρά, όταν περίπου ο κατώτατος μισθός ενός εργάτη είναι γύρω στα 1.000 ευρώ καθαρά. Αυτό δεν είναι κοροϊδία για τον έλληνα πολίτη, ο οποίος θυσιάζεται οικονομικώς;

Ας εφαρμοστεί το πρότυπο της Ελβετίας, όπου ο μισθός του διοικητή μιας εταιρείας δεν υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού του υπαλλήλου. Και να εφαρμοστεί και στον μισθό των ελλήνων βουλευτών! Ποια είναι γνώμη σου, Φοίβη μου;

Φιλικά,

Γιώργος Θεοδωρόπουλος,

Ελσίνκι

Πρώτα απ’ όλα, να σε ευχαριστήσω γιατί αυτές είναι οι παρθενικές ευχές που δέχομαι στη φινλανδική, αν και την αναγνωρίζω περισσότερο ως διάλεκτο των Νησιών Φίτζι (γιατί το γνωστό άρωμα, πριν γίνει άρωμα, ήταν και νησιωτικό σύμπλεγμα). Χιβάα Γιογλούα, ή όπως αλλιώς προφέρεται, λοιπόν και σε εσένα. Χιβάα Γιογλούα και στους βουλευτές που η μηνιαία αποζημίωσή τους είναι 5.700 ευρώ μεικτά. Εκ των οποίων ένα μέρος φορολογείται! Επιπλέον έχουν διάφορες παροχές (λογαριασμοί κινητών, μεταφορικά κ.λπ.) και επιδόματα για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές (παρότι έχουν περικοπεί τα τελευταία χρόνια). Εξού και ο γνωστός βουλευτής Τρικάλων αναρωτιόταν ενώπιον του ελληνικού λαού γιατί να πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα σε επιτροπή, ενώ πληρώνεται για μία φορά τον μήνα. Με κείνα και με τούτα, ένας βουλευτής κατά μέσο όρο καθαρίζει γύρω στα έξι χιλιάρικα τον μήνα, από τα οποία βέβαια πρέπει να συντηρήσει ένα γραφείο. Και επειδή ζητάς τη γνώμη μου, όσο καλύτερα αμειβόμενος είναι ένας βουλευτής τόσο λιγότερο κινδυνεύει να υποκύψει σε… δωράκια και δωροδοκίες. Με την κακή έννοια!