Ο Βλάντιμρ Πούτιν μίλησε για πολλά και πολύ σοβαρά ζητήματα στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη ενώπιον ενός στρατού ρώσων και ξένων δημοσιογράφων.

Ρωτήθηκε για τον διάδοχό του, για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, για την κρίση στην Ουκρανία, για το φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και για τις φυλακισμένες τραγουδίστριες των Pussy Riot.

Ωστόσο μια επίθεση θαυμασμού που δέχτηκε από μια ρωσίδα δημοσιογράφο έκλεψε κατά πολλούς την παράσταση της συνέντευξης Τύπου.

Η ζήτηση για μια ερώτηση προς τον ρώσο πρόεδρο ήταν τόσο μεγάλη που οι δημοσιογράφοι έπρεπε να υψώνουν ένα πλακάτ, ένα χαρτί ή και έναν χαρτοφύλακα με το όνομα του μέσου που εκπροσωπούν για να κερδίσουν μια ερωταπάντηση με τον Πούτιν.

Οταν η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πήρε τον λόγο είπε προς τον ρώσο ηγέτη: «Θυμάστε τη συνάντησή μας το Μάιο;» ρώτησε.

«Βεβαίως» της απάντησε ο Πούτιν.

«Η προσωπική μου ζωή έχει βελτιωθεί από τότε. Παντρεύτηκα» του είπε τότε εκείνη και ο Βλάντιμιρ Πούτιν τότε τη ρώτησε: «Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;»

Η «πλατωνικά ερωτευμένη» με τον Πούτιν δημοσιογράφος

Και η δημοσιογράφος απάντησε «Δεν παντρεύτηκα εσάς βέβαια. Παντρεύτηκα το σύζυγό μου. Μην το παρεξηγήσετε. Σας αγαπώ πλατωνικά και σας καλώ στις 6 Μαΐου στο ξενοδοχείο President στο πάρτι της επετείου μας».

Η στιχομυθία προκάλεσε τα γέλια όσων είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου.

Μιας συνέντευξης Τύπου, που πέρα από το να κανακέψει εκ νέου τον ανδρισμό του Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε και πολλές σοβαρές ειδήσεις.

Για τους πυραύλους στο Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία δεν έχει προς το παρόν αναπτύξει πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander στον δυτικό ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, δήλωσε ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ενώπιον εκατοντάδων ρώσων και ξένων δημοσιογράφων.

«Δεν έχουμε λάβει προς το παρόν τέτοια απόφαση, ας μην ανησυχούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας απευθυνόμενος στις δυτικές χώρες.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη με τη συνδρομή ευρωπαϊκών νατοϊκών χωρών «αποτελεί απειλή για την ρωσική εθνική ασφάλεια» και ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ, στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Μία από τις πιθανές απαντήσεις είναι η ανάπτυξη των συστημάτων Iskander… αλλά θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει, ας ηρεμήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Δεν έχω συναντηθεί με τον Σνόουντεν»

Σε άλλη ερώτηση ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνο για την αποκάλυψη στοιχείων των αμερικανικού προγράμματος παρακολουθήσεων, και στον οποίο έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης ότι «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν τον έχουν ανακρίνει σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA και του NSA κατά της Μόσχας».

«Είναι μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και χάρη στον κ. Σνόουντεν έχει αλλάξει η νοοτροπία εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Δεν συνεργαζόμαστε μαζί του και δεν το κάναμε ποτέ, δεν τού θέτουμε ερωτήσεις για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών με τις οποίες συνεργάσθηκε σχετικά με τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν.

«Κανείς δεν πίεσε την Ουκρανία»

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη στάση της Ρωσίας, η οποία αφού «πίεσε» την Ουκρανία με την επιβολή υψηλών τιμών για το φυσικό άεριο, τώρα τις μειώνει, ο Πούτιν απάντησε ότι «η κυβέρνηση της Γιούλια Τιμόσενκο υπέγραψε με τη Ρωσία το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο, άρα κανείς δεν πίεζε την Ουκρανία».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει «καμία αντίρρηση» για μία στροφή της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αλλά η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Διευκρινίζοντας ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «εάν η Ουκρανία ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, το ποσοστό των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων που θα φθάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές δεν θα αυξηθεί εξαιτίας των ποιοτικών ελέγχων και άλλων περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Ο Χοντορκόφσκι έχει ήδη καθίσει πολύ καιρό στη φυλακή»

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Πούτιν δήλωσε ότι πρόκειται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα απονείμει χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όπως μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση.

«Το διάταγμα θα υπογραφεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, ο Χοντορκόφσκι, που είναι φυλακισμένος από το 2003, του απηύθυνε μια επιστολή με την οποία του ζητούσε χάρη, κάτι που μέχρι τώρα ο φυλακισμένος αρνείτο να κάνει.

«Ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς έπρεπε βάσει του νόμου να γράψει μια επιστολή για να ζητήσει χάρη, κάτι που δεν έκανε. Όμως πρόσφατα έγραψε αυτή την επιστολή και την απηύθυνε σε εμένα ζητώντας μου χάρη», σημείωσε ο Πούτιν.

«Έχει ήδη περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή, είναι μια σοβαρή τιμωρία. (Στην επιστολή του) επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, η μητέρα του είναι άρρωστη, και εκτιμώ ότι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Μία από τις δικηγόρους του Χοντορκόφσκι, πάντως η Καρίνα Μοσκαλένκο, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορηθεί σχετικά.

«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τις πληροφορίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Πούτιν, παραμένει στις φυλακές από τις 25 Οκτωβρίου 2003. Κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια.