Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να υποβάλουν εντός της ημέρας ένσταση αντισυνταγματικότητας ανακοίνωσε, στην Ολομέλεια, ο εισηγητής Νότης Μαριάς, επειδή -όπως τόνισε- θίγεται ο πυρήνας της περιουσίας που οδηγείται σε δήμευση.

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα στην Ολομέλεια οι εισηγητές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου και Γιάννης Κουτσούκος είπαν ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ επί της αρχής, καθώς υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου.

«Οι βουλευτές της συμπολίτευσης είχαμε επισημάνει ότι το νομοσχέδιο, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, δεν επετύγχανε δίκαιη κατανομή βαρών, επιβάρυνε, αλόγιστα, ακίνητα, δεν είχε επαρκή πρόνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους. Με τη συνεργασία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων πετύχαμε σοβαρότατες διορθώσεις και είναι προς τιμή του υπουργού Οικονομικών που συνεργάστηκε μαζί μας» δήλωσε η κ. Πατριανάκου.

«Λέμε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αρχικό σχέδιο» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια είναι πιο δίκαιο, κοινωνικό και προοδευτικό. Ο κ. Κουτσούκος επέμεινε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτιώσεων.

Μέρος της πολιτικής φτωχοποίησης του πληθυσμού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής. «Επιβάλατε υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, εξισώσατε τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κόψατε το ρεύμα αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν και τώρα ολοκληρώνετε το έργο σας με όσα σας ζήτησε η τρόικα. Το μόνο που μένει είναι να τους πετάξετε και από τα σπίτια τους. Θα το δούμε το Σάββατο, με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Τελικά, αν το σπίτι δεν το πάρει ο τραπεζίτης, θα το πάρει το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κ. Γελαλής.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς ανέφερε ότι τα όσα είπαν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή και η γενική κατακραυγή αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση. Κατήγγειλε, επίσης, ότι φορολογείται η μικρή ιδιοκτησία, την ίδια ώρα που αφήνονται στο απυρόβλητο μεγαλοκαναλάρχες και δεν προχωρούν οι έλεγχοι στα εμβάσματα και τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος είπε ότι από το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» περάσαμε στο τρίπτυχο «πείνα, κρύο και σκοτάδι». «Αν υπήρχε φοροδοτική ικανότητα, να το συζητήσουμε» ανέφερε, «αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350.000 χωρίς ρεύμα, που τα περισσότερα είναι κατοικίες και μένουν μέσα άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα τους. Πώς να πληρώσουν λοιπόν τους φόρους που τους επιβάλλετε;»

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που δεν βρέθηκε ένας να επιδοκιμάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία». Είπε ακόμη, πως 18 μήνες μετά από την εξαγγελία ότι θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για τα ακίνητα με προοδευτική βάση, φτάσαμε σήμερα σε μια πρόταση που απέχει παρασάγγας από την εξαγγελία εκείνη, με ανάπηρη προοδευτικότητα, χωρίς εξαιρέσεις για τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Αντιλαϊκό, που αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα που μένουν απούλητα χιλιάδες ακίνητα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια που δεν έχουν λύσει πρόβλημα της στέγης. Πρέπει να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και να απαλλάσσεται από τη φορολογία (έως 120 τ.μ.), ενώ και η δεύτερη κατοικία (έως 80 τ.μ.) να απαλλάσσεται, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε και «κούρεμα» δανείων για τη λαϊκή κατοικία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από