Με δωρεάν είσοδο για το κοινό θα είναι αρκετές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει τις φετινές γιορτές η Εθνική Λυρική Σκηνή. Για την παραμονή Χριστουγέννων έχει προγραμματιστεί συναυλία στο Φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια με βυζαντινούς ύμνους, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνικής Οπερέτας, θα παρουσιαστεί το έργο «Η Ριρίκα μας» του Στάθη Μάστορα. Την ίδια ημέρα, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστεί συνοδεία πιάνου ο θρυλικός «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ με τη μορφή της Οπερας της Βαλίτσας, μια παραγωγή που «γεννήθηκε» το 2011 και έκτοτε έχει ταξιδέψει στους πιο απρόσμενους χώρους: από μουσεία και δημοτικές βιβλιοθήκες μέχρι αρχαιολογικούς χώρους και πνευματικά κέντρα.

Αύριο, Σάββατο, η μπάντα του George Gaudy παίζει ζωντανά στην Πλατεία Συντάγματος διασκευές κλασικών τζαζ και ροκ εντ ρολ κομματιών αλλά και χριστουγεννιάτικων τραγουδιών σε σουίνγκ εκδοχή. Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων δίνει το δικό της μουσικό «παρών» στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ λίγες ώρες αργότερα το συγκρότημα Sgt. Pepper’s Beatles Tribute Band θα κάνει μουσικό αφιέρωμα στους Beatles. Στις 22.30 στο Bios οι Lia Hide και Positive Red δίνουν συναυλία όπου ο θεατής επιλέγει το αντίτιμο της εισόδου.

Χορό μέχρι… τελικής πτώσης στήνει ο χώρος τέχνης Βρυσάκι την Κυριακή από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Ο νικητής του χορευτικού μαραθωνίου –η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος –θα κερδίσει για έναν μήνα δωρεάν μαθήματα χορού από επαγγελματία καθηγητή. Παιχνίδια με ξυλοπόδαρους και χορευτικές δράσεις από επαγγελματίες περιμένουν κάθε απόγευμα και μέχρι τις 31/12 όσους επισκεφτούν τη Στοά Σπυρουμήλιου, ενώ μερικά μέτρα πιο πάνω, στην οδό Νίκης, οι επιχειρηματίες της περιοχής διοργανώνουν σήμερα δωρεάν πάρτι υπό τους ήχους του έθνικ συγκροτήματος Batala. Οσοι δώσουν το «παρών» στο υπαίθριο πάρτι θα έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να κάνουν μαθήματα γιόγκα και πιλάτες.

Στο Ιδρυμα Ευγενίδου σήμερα, εικόνες από το ανεξερεύνητο Σύμπαν συναντούν την κλασική μουσική στον θόλο του νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μέσα από τη μουσική ψηφιακή παράσταση «Can We Reach?».Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (27/12) ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης και οι μουσικοί του κάνουν πρόβες, μελετούν και ανταλλάσσουν απόψεις σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στο Polis Art Café (21/12) oι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και το Ωδείο Κλεονίκης Ριζοπούλου αφηγούνται μουσικά το παραμύθι της Νάνσυς Τρικκαλίτη «Ο Βασιλιάς Αταξίδευτος».

Αρκετές είναι και οι θεατρικές ομάδες που θα υποδεχτούν κατά την εορταστική περίοδο τους θεατές τους χωρίς αντίτιμο. Ανάμεσά τους η θεατρική ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού που παρουσιάζει απόψε τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο πνευματικό κέντρο της περιοχής, καθώς επίσης η Ανέμη με το «Μαύρο Φως 1», μια μουσικoθεατρικήπαράσταση για την Ελλάδα του σήμερα που ανεβαίνει στον χώρο τέχνης 14η Μέρα μέχρι τις 7/1.

Εως 5 ευρώ: Ενα πρωτότυπο γευστικό πάρτι θα στηθεί αύριο στον πολυχώρο Ρομάντζο. Με κόστος 5 ευρώ περαστικοί και προσκεκλημένοι θα δοκιμάσουν χωρίς περιορισμούς σπιτικό φαγητό και γλυκά σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για την εθελοντική οργάνωση Δρόμοι Ζωής που στηρίζει κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά και οικογένειες. Συμβολική όμως θα είναι και η είσοδος στο Μουσικό Βαγόνι του Orient Express στο Ρουφ, όπου η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Αλκης Ευαγγελάτος (27/12) τραγουδούν και παίζουν μουσική λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Στο Μουσείο Ακρόπολης (22 και 29/12) τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια της προσφοράς εδεσμάτων στην αρχαιότητα και τη σχέση της διατροφής με τη γιορτή και την καθημερινότητα με συμβολικό αντίτιμο τρία ευρώ. Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου θα συζητήσουν με τους αρχαιολόγους – φροντιστές για δώρα από υλικά που συνήθως δεν μένουν στον χρόνο. Στον χώρο του εστιατορίου θα κατασκευάσουν με υλικά της αρχαιότητας το δικό τους γλύκισμα, δώρο σε αγαπημένα τους πρόσωπα στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων, ενώ στο τέλος θα γευθούν σύγχρονα εδέσματα με αρχαία υλικά.

Εως 10 ευρώ: Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος τη νέα ευρηματική παράσταση για παιδιά της θεατρικής ομάδας Κοπέρνικος με τίτλο «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (22 και 29/12, 8 και 10 ευρώ). Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Ανδρέας Καρακότας ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (23/12, 10 ευρώ). Οι Encardia γιορτάζουν δέκα χρόνια μουσικής παρουσίας με μια συναυλία – πάρτι γενεθλίων, μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου στο Bios (27/12, 8 ευρώ). Η Ηρώ, με πιστό της σύμμαχο το πιάνο, εμφανίζεται στον Ιανό και ερμηνεύει ελληνικά και ξένα τραγούδια (28 και 29/12, 10 ευρώ), ενώ η Χριστίνα Μαξούρη παρουσιάζει με τον Νίκο Ξυδάκη τη μουσική βραδιά με τίτλο «Δανεικά παπούτσια» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (22/12, 6 ευρώ).

Τέλος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τρεις παραστάσεις με ενιαίο εισιτήριο 29 ευρώ. Πρόκειται για «Το μαγικό βιολί», «Η κόρη της καταιγίδος» και «Το πνεύμα των Χριστουγέννων». Επίσης με δύο εισιτήρια διακεκριμένης θέσης για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος» δίνεται ένα εισιτήριο δωρεάν για την όπερα για παιδιά «Το μαγικό βιολί». Το θέατρο Studio Κυψέλης προσφέρει για την παράσταση του έργου «Καμπαρέ… Ελλάς» ειδικό μειωμένο εισιτήριο με δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός ή οικογενειακό στην τιμή των δύο.