Ιστορική και σωτήρια για την οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας είναι δύο: η έκπτωση στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom και η αγορά ουκρανικού χρέους.

Συγκεκριμένα, από τα 400 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα που αγόραζε το φυσικό αέριο το Κίεβο, τώρα θα καλείται να πληρώνει 268,5 δολάρια.

Επίσης η Ρωσία συμφώνησε να αγοράσει ουκρανικά ομόλογα ύψους 15 δισ. δολαρίων.

«Η συμφωνία θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας» δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

Διαφορετική άποψη έχει η αντιπολίτευση, η οποία ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Κυρίως ζητά να μάθει ποιο είναι το αντάλλαγμα που έδωσε η Ουκρανία στη Ρωσία και κατά πόσο -όπως υποψιάζεται- το αντάλλαγμα είναι να διακοπεί οποιαδήποτε συζήτηση περί Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

«Τι υπέγραψε ο Γιανουκόβιτς) στη Μόσχα; Ακύρωσε ακόμη και τη συνέντευξη Τύπου. Ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα ο Γιανουκόβιτς» είπε ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Udar, Βιτάλι Κλίτσκο.
«Παρέδωσε τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας, την ανεξαρτησία και τις προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Ουκρανούς", πρόσθεσε απευθυνόμενος σε ένα πλήθος 50.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

«Τα 15 δισ. δολάρια, συν την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που συνολικά ανέρχεται σε άλλα 5 δισ. δολάρια, είναι τεράστιο ποσό. Θέλουμε να μάθουμε τι παραχώρησε για αντάλλαγμα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από