Απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία στις 21 Ιανουαρίου 2014 έλαβε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβραβεύοντας την κυβέρνηση της χώρας για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και για τις προσπάθειές της να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κόσοβο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ τόνισε χθες, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Σερβία να διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου υπό την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

«Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, η οποία από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ μας ενημέρωσαν στη συνάντηση των υπουργών ότι το σχέδιό τους είναι η διακυβερνητική διάσκεψη με τη Σερβία να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου».

«Χαιρόμαστε για τη διακυβερνητική διάσκεψη τον Ιανουάριο» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών και υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών εξήραν την πρόοδο του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στο διάλογο και συνέστησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες, επειδή, όπως τόνισε, παραμένουν πολλά εκκρεμή ζητήματα.

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως στην ερώτηση, αν η αναφορά σε ένα «νομικά δεσμευτικό έγγραφο» στη διαπραγματευτική πλατφόρμα σημαίνει ότι η ΕΕ αναμένει η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στην ερώτηση αν πριν από την ένταξη στην ΕΕ, η Σερβία πρέπει να υπογράψει το νομικά δεσμευτικό έγγραφο για τη διευθέτηση των σχέσεων με την Πρίστινα σημαίνει ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ο προεδρεύων του Συμβουλίου είπε ότι αυτό, η δεσμευτική συμφωνία, θα είναι αναγκαία στο μέλλον.

«Δεν πρέπει να βιαζόμαστε με τα συμπεράσματα. Εδώ, πρώτα απ΄ όλα, πρόκειται για αποτίμηση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου–Πρίστινας. Πρέπει να διαβάσουμε ολόκληρο το κείμενο (τη διαπραγματευτική πλατφόρμα) όπου με σαφήνεια τονίζεται ότι αναμένουμε και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης» είπε.

Ο κ. Λινκεβίτσιους τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών αποτίμησαν θετικά τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου–Πρίστινας που οδήγησε σε ειλικρινή πρόοδο, συνεπώς στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι μελλοντική συμφωνία πρέπει να διασφαλίσει περαιτέρω θετική εξέλιξη.

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλοι οι υπουργοί επισήμαναν «τα απτά αποτελέσματα» στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου–Πρίστινας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, κληθείς να διευκρινίσει τη σημασία της διάταξης για «νομικά δεσμευτική συμφωνία» στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, είπε ότι δεν σημαίνει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο.

«Προς το παρόν κανένας δεν το έχει προσδιορίσει έτσι» επισήμανε.

Σε ερώτηση γιατί δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία στα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών, ο κ. Φούλε απάντησε ότι είναι κάτι που αποφασίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγού κρατών και θα συνεδριάσει στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.

«Οι υπουργοί ποτέ μέχρι σήμερα δεν αποφάσισαν για συγκεκριμένη ημερομηνία και εγώ αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει την 21η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία» ανήγγειλε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ.

«Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τη διοικητική ικανότητα των υποψηφίων κι αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι πολύπλοκες λόγω του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου–Πρίστινας, επειδή πρόκειται για παράλληλες διαδικασίες.