Ο πρώτος του ρόλος στην ταινία «Νεανικά μπερδέματα» δεν ξεπερνούσε τις τρεις γραμμές. Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά όμως και ύστερα από μια περίοδο γεμάτη ρομαντικές κομεντί, το βιογραφικό του Μάθιου Μακ Κόναχι περιλαμβάνει πολλούς πρωτοκλασάτους ρόλους. Πιο πρόσφατος αυτός του Ρον Γούντραφ στην ταινία «Dallas Buyers Club», ρόλος που για πολλούς του έχει ήδη εξασφαλίσει τη Χρυσή Σφαίρα του καλύτερου δραματικού ρόλου τον ερχόμενο Φεβρουάριο, πιθανώς και Οσκαρ λίγο μετά.

Η υποκριτική, λέει ο ηθοποιός, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για τις ανάγκες του νέου του ρόλου, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα –υποδύεται έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα με AIDS που προμηθεύει με μη εγκεκριμένα φάρμακα από το Μεξικό άλλους ασθενείς, κυρίως ομοφυλόφιλους άνδρες -, ο Μακόναχι χρειάστηκε να χάσει 17 κιλά προκειμένου να μοιάσει στο παρουσιαστικό του Γούντραφ, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 έμαθε ξαφνικά ότι κόλλησε AIDS και κινητοποιήθηκε προκειμένου να καθυστερήσει τον θάνατο –τον δικό του και άλλων πασχόντων. «Ο αυστηρός έλεγχος των μερίδων είναι το κλειδί για αυτή τη δραματική απώλεια κιλών», παραδέχεται ο ηθοποιός, υπογραμμίζοντας πως η γυμναστική δεν έπαιξε τελικά τόσο σημαντικό ρόλο όσο η διατροφή. «Η μόνη παρασπονδία που επέτρεπα στον εαυτό μου ήταν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Και αυτό τις νύχτες που ένιωθα σαν ερημίτης».

Η ομοιότητα με τον πρωταγωνιστή, ωστόσο, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Για να μπει «στο πετσί του ρόλου», ο 44χρονος σταρ μελέτησε ευλαβικά 25 ώρες ηχογραφημένων ομιλιών του Ρον Γούντραφ και δεκάδες σελίδες από το προσωπικό του ημερολόγιο. «Ηταν ένα χοντρό, μαύρο δερμάτινο ημερολόγιο στο οποίο είχε καταγράψει τα πάντα. Από το πόσο κόστιζε το μεσημεριανό του στο διπλανό χαμπουργκεράδικο μέχρι τον αριθμό δωματίου που πάντα επέλεγε στα ξενοδοχεία που πήγαινε με τα κορίτσια του. Στην αρχή κάθε εβδομάδας ήταν πολύ οργανωμένος, με διαυγή μαθηματική σκέψη. Οσο πλησίαζε το Σαββατοκύριακο, το μυαλό του τρελαινόταν. Ακόμα και πριν κολλήσει AIDS ήταν ένας τύπος παγιδευμένος στις σκέψεις του. Ηθελε να κάνει επιτέλους μια άλλη ζωή».
Οπως κάθε φορά που αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο, έτσι και τώρα ο Μακ Κόναχι πέρασε τρεις εβδομάδες με τον βοηθό του μελετώντας γραμμή προς γραμμή τα λόγια του για τέσσερις ώρες την ημέρα. «Το σπάγαμε σε κομμάτια και μετά σε ακόμα μικρότερα. Τι συμβαίνει ακριβώς; Ποιες οι ανάγκες του ρόλου; Ποια τα εμπόδια; Ποια αλήθεια κρύβει ο χαρακτήρας; Είναι τόσο κουραστική και αποθαρρυντική αυτή η διαδικασία… Εκεί όμως που πας να τα βροντήξεις κάτω, έρχεται ξαφνικά η αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να υποδυθείς τον νέο σου ρόλο», λέει.