Κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης τάσσεται για ακόμη μία φορά η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Σύνοδος διατυπώνει τις διαφωνίες της για το σύμφωνο σε εγκύκλιο που εξέδωσε με θέμα «Οικογένεια και Κοινωνία σε κρίση σήμερα», η οποία απευθύνεται στους πιστούς και θα διαβαστεί στους ναούς.

Σ’ αυτήν, η Σύνοδος τονίζει ότι στην περίπτωση της ελεύθερης συμβίωσης «βιώνουμε πλέον τη βαθιά θεολογική κοινωνική αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας. Η οικογένεια δεν θεωρείται πλέον «μικρή Εκκλησία» αλλά απλή συμβίωση του ενός με τον άλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι μητροπολίτες είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το σύμφωνο και την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωσή τους μετά από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην αρχή του κειμένου, οι ιεράρχες σημειώνουν πως «ενώ η κοινωνία νοσεί βαθύτατα, το βασικό της κύτταρο, η οικογένεια, αργά αλλά σταθερά, αλλοιώνεται και διαλύεται». Στη συνέχεια αναφέρουν ότι ο υλιστικός και μηδενιστικός τρόπος ζωής, η έκλειψη εκκλησιαστικού ήθους και αληθινής αγάπης, τα νέα εργασιακά και οικονομικά δεδομένα, οι αλλαγές των ρόλο και άλλοι ενδεχομένως παράγοντες «αλλοίωσαν και «σμίκρυναν» την οικογένεια».

Όλοι αυτοί οι λόγοι, ίσως και άλλοι – τονίζεται στην εγκύκλιο- «συνετέλεσαν στην εμφάνιση μορφών γάμου και οργάνωσης του οικογενειακού βίου, οι οποίοι υπό το φως της χριστιανικής διδασκαλίας θεωρούνται εκτροπές της οικογένειας και κατά τη σύγχρονη εκκοσμικευμένη αντίληψη εναλλακτικές μορφές της. Πρόκειται για τον πολιτικό γάμο, τη μονογονεϊκή οικογένεια, την ελεύθερη συμβίωση και τον λεγόμενο γάμο των ομοφυλοφίλων».

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αποτελεί καθεστώς διαφορετικό από τον γάμο και ότι «πρόκειται για εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι για μορφή «χαλαρού» γάμου». Έπειτα, οι μητροπολίτες αναφέρουν ότι «κατά τη νομική προσέγγιση επιχειρείται να ρυθμιστεί νομοθετικά ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή η γέννηση παιδιών εκτός γάμου, οι μονογονεϊκές οικογένειες, που συνεχώς αυξάνονται και οι απροστάτευτες γυναίκες από τη μακροχρόνια πολλές φορές ελεύθερη συμβίωση».

Ακόμη, η Σύνοδος προειδοποιεί ότι το συγκεκριμένο σχήμα συμβίωσης «νομοθετικά πλέον κατοχυρωμένο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χριστιανική αντίληψη περί γάμου και οικογένειας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ορισμένα μέλη της Εκκλησίας, εκείνα που για διάφορους λόγους, επιπόλαια κι αβασάνιστα θα επιλέξουν για κάποιο διάστημα ή και μονίμως τον συγκεκριμένο τρόπο ελεύθερης συμβίωσης πρόκειται να αρνηθούν την εκκλησιαστική ιερολογία της συζυγίας τους».

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο της Συνόδου.