Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, εξέφρασε ανησυχία για την ανάπτυξη από τη Ρωσία συστοιχιών πυραύλων Iskander στον θύλακα Καλίνινγκραντ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Συμμαχίας.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει «εδώ και καιρό» συστοιχίες πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Iskander στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε την Τρίτη ότι ανησυχεί για τα δημοσιεύματα.

«Είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε και να ενημερωθούμε για τα πραγματικά στοιχεία», δήλωσε μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες αυτές αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα κανάλι πιο τακτικής και αξιόπιστης επικοινωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ρώσων στρατιωτικών διοικητών.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει αυτό το κανάλι, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ακόμη στο βαθμό που θα το επιθυμούσαμε, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ επεσήμανε τη Δευτέρα ότι συστοιχίες πυραύλων Iskander έχουν αναπτυχθεί στη δυτική Ρωσία, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα η Ρωσία να έχει αναπτύξει τους πυραύλους Iskander στον θύλακα της Βαλτικής Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό.

Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει το 2011 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταστήσει στο Καλίνινγκραντ συστοιχίες πυραύλων Iskander, με στόχο να απαντήσει στην «απειλή» που αποτελεί το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί εδώ και χρόνια αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι έχει στόχο να προσφέρει προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μπροστά σε μια ενδεχόμενη πυραυλική απειλή από το Ιράν, όμως η Ρωσία την εκλαμβάνει ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Η μετακίνηση πυραύλων ή αεροσκαφών σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι σκοποί τους είναι αντιπαραγωγική για το είδος της συνεργασίας που επιζητεί το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και για τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί ώστε να προαχθεί η ασφάλεια στην περιοχή».

Η Λουνγκέσκου πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη σχέση του με τη Ρωσία κι έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Μόσχα σε αυτό τον τομέα.

«Δυστυχώς η Ρωσία δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής τις προτάσεις αυτές» κατέληξε.