Σε μια ιστορική συνέντευξη Τύπου και με αρκετή σημειολογία, δεδομένης της παρουσίας του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού αλλά και του διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, Γιάννη Τροχόπουλου, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι βασικοί άξονες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2014-19.

Η συνέντευξη Τύπου ήταν ιστορική καθώς ένα μεγάλο τμήμα των παραγωγών αφορά πια τη νέα στέγη της ΕΛΣ, που δεν είναι άλλη από το Κέντρο Πολιτισμού που χτίζεται στο Φαληρικό Δέλτα. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, οπότε και θα μετεγκατασταθεί η ΕΛΣ.

Από τις παραγωγές ξεχωρίζει η «Τετραλογία του Βάγκνερ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου μέσα στο 2016.

Νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2014, θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής η «Η φόνισσα», ηνέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου και σκηνοθεσία Α. Ευκλείδη.

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΕΛΣ για το διάστημα 2014-19.

Οι κύριοι άξονες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τα έτη 2014-2019 είναι οι ακόλουθοι:

1. Βασικό ρεπερτόριο για τις καλλιτεχνικές περιόδους 2014/5 έως και 2018/9.

Στη νέα σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιάζονται 14 έως 16 παραγωγές (όπερας, οπερέτας, μπαλέτου) ανά καλλιτεχνική περίοδο. Εξ αυτών οι τρεις έως πέντε θα είναι νέες παραγωγές όπερας, ενώ οι υπόλοιπες θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» του σταθερού ρεπερτορίου που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η ΕΛΣ στο πρότυπο των μεγάλων λυρικών θεάτρων εναλλασσόμενου ρεπερτορίου του εξωτερικού και το οποίο θα περιλαμβάνει έως 20 τίτλους όπερας. Η «δεξαμενή» των 20 βασικών τίτλων όπερας θα αποτελείται από δημοφιλείς παραγωγές που έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια κυρίως στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής και του Ηρώδειου, και οι οποίες έχουν αντίστοιχες διαστάσεις προς αυτές του νέου κτηρίου (Ριγολέττος, Φάουστ, Σικελικός εσπερινός, Μαγικός αυλός, Τόσκα κ.ά.). Παράλληλα, η εν λόγω δεξαμενή θα εμπλουτίζεται διαρκώς με τους νέους τίτλους που θα προστίθενται στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ρεπερτορίου προγραμματίζεται μια παραγωγή μπαρόκ όπερας ετησίως.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις παραγωγές που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας:

• Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ – για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκηνοθετημένη σε κλειστό χώρο – σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου – Αρχές 2015 στην Αίθουσα Α. Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής.

• Η φόνισσα, νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου και σκηνοθεσία Α. Ευκλείδη – Φθινόπωρο του 2014 στην Αίθουσα Α. Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής.

• Τετραλογία του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου – στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

o Ο χρυσός του Ρήνου -2015/6

o Βαλκυρία -2016/7

o Ζήγκφρηντ -2017/8

o Το λυκόφως των θεών -2018/9

• Χαίνζελ και Γκρέτελ του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου – 2016 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα για τις καλλιτεχνικές περιόδους από 2014-2019, προετοιμάζονται και άλλοι τίτλοι, σπανίως παρουσιαζόμενοι στην Ελλάδα, προερχόμενοι από τον ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό ρομαντισμό , τον βερισμό, τον ιμπρεσιονισμό και τον 20ο αιώνα, όπως:

• Ο ελεύθερος σκοπευτής του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ

• Το κορίτσι της Δύσης του Τζάκομο Πουτσίνι

• Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαρλ Γκουνό

• Από το σπίτι των νεκρών του Λέος Γιάνατσεκ

• Πελλέας και Μελισάνθη του Κλωντ Ντεμπυσσύ

• Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους

• Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους

• Φάλσταφ του Τζουζέππε Βέρντι

Στο ρεπερτόριο του μπαλέτου, πλάι στους δημοφιλείς τίτλους θα παρουσιαστούν λιγότερο γνωστά μπαλέτα ή και νέες χορογραφίες σε μουσική Ελλήνων συνθετών όπως ο Νίκος Σκαλκώτας και ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και ξένων όπως Γκιόργκι Λίγκετι.

2. Περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας. Διεθνείς και σταθερές συνεργασίες με μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει οργανώσει πλάνο συνεργασίας με κορυφαία ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα. Στην παρούσα φάση ανακοινώνονται οι ακόλουθες συνεργασίες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί το σύνολο των συνεργαζόμενων θεάτρων:

• Βασιλική Οπερα του Λονδίνου (Royal Opera House)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κορυφαία βρετανική όπερα θα παρουσιαστούν, σε πρώτη φάση:

 Τουραντότ του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Αντρέι Σέρμπαν – 2015/6 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 Ευγένιος Ονιέγκιν του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι σε σκηνοθεσία του Κάσπερ Χόλτεν – 2016/7 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

• Αρένα της Βερόνας (Arena di Verona)

• Θέατρο Φοίνικας της Βενετίας (Teatro La Fenice)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με την Αρένα της Βερόνας και τον Φοίνικα της Βενετίας -δύο από του κορυφαία ιταλικούς λυρικούς οργανισμούς- θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή η όπερα:

 Καπουλέτοι και Μοντέκοι του Βιντσέντσο Μπελλίνι σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ – 2015/6 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

• Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Welsh National Opera)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα παρουσιαστεί η όπερα

 Η πονηρή αλεπουδίτσα του Λέος Γιάνατσεκ σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουτνυ – Μάρτιος 2015, Θέατρο Ολύμπια. Η παραγωγή θα παρουσιαστεί μελλοντικά και στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

3. Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και του δυναμικού που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τις πόρτες της και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Γιάννης Κόκκος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Βασίλης Χριστόπουλος, ο Γιώργος Πέτρου είναι μόνο μερικοί από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την ΕΛΣ.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν ήδη προσκληθεί ή πρόκειται να «συστρατευθούν» στην κοινή προσπάθεια της νέας εποχής της ΕΛΣ διαπρεπείς Έλληνες μονωδοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, χορογράφοι, αρχιμουσικοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων οι μονωδοί με διεθνή σταδιοδρομία Μυρτώ Παπαθανασίου, Αλεξία Βουλγαρίδου, Δημήτρης Τηλιακός, Άρης Αργύρης, Δημήτρης Πίτας, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, ο σπουδαίος Έλληνας εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, o χορογράφος Αντώνης Φονιαδάκης κ. ά.

4. Τόνωση και ανάδειξη της ελληνικής δημιουργίας και δημιουργικότητας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας έχει χρέος για την διάσωση, την ανάδειξη και την τόνωση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό:

Α. θα παρουσιαστούν διάσημες όσο και λιγότερο γνωστές όπερες και οπερέτες των σημαντικών Ελλήνων συνθετών Σπυρίδωνος Σαμάρα, Μανώλη Καλομοίρη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γεωργίου Λαμπελέτ, Αιμίλιου Ριάδη, Διονύσιου Λαυράγκα, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Γιώργου Σισιλιάνου, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Κουρουπού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής παρουσιάσεις:

• Αδελφή Βεατρίκη του κορυφαίου Έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου σε λιμπρέτο του διάσημου συμβολιστή ποιητή Μωρίς Μαίτερλινκ – 2016/7 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Θα είναι το πρώτο ελληνικό έργο που θα παρουσιαστεί στο νέο κτήριο

• Δίπτυχο: Οιδίπους Τύραννος του Ίγκορ Στραβίνσκι & Οιδίπους επί Κολωνώ του Θεόδωρου Αντωνίου – 2016/7 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

• Οι δραπέτες της σκακιέρας του Γιώργου Κουρουπού – Νοέμβριος 2014 Θέατρο Ολύμπια

• Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ – στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Β. Εκτός από την παρουσίαση των αμιγώς οπερατικών έργων η ΕΛΣ θα παρουσιάσει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή με τη μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου και σκηνικά του Γιάννη Κουνέλλη – στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γ. Από το 2014 δρομολογείται Διεθνής Διαγωνισμός για σύνθεση νέου έργου όπερας με ελληνική θεματολογία, ο οποίος θα απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους συνθέτες. Επιτροπή από καταξιωμένους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, θα επιλέγει ένα έργο, που θα παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό την ανάδειξη της πρωτοποριακής δημιουργίας στον τομέα της όπερας. Ο πρώτος διαγωνισμός θα έχει ως θεματική έργο από την νεοελληνική λογοτεχνία.

5. Αξιοποίηση της μικρής σκηνής του νέου κτηρίου στο ΚΠΙΣΝ για την στήριξη της νεανικής δημιουργίας.

Παράλληλα με τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η δεύτερη «εναλλακτική» σκηνή του νέου κτιρίου της Όπερας στο ΚΠΙΣΝ θα παραχωρείται για παραστάσεις ομάδων όπερας και θεάτρου ή συναυλίες νέων καλλιτεχνών, αλλά και ερασιτεχνικών ή πειραματικών θιάσων με στόχο να υποστηριχθεί η νεανική δημιουργία, ο πειραματισμός και οι πιο άγνωστες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.

Ενδεικτικά αναφέρονται μελλοντικές συνεργασίες με ομάδες όπερας που έχουν δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια:

• Όπερες των ζητιάνων

• Oper(Ο)

Στρατηγική συνεργασία για την «εναλλακτική» σκηνή δρομολογείται με την πρωτοποριακή Neuköllner Oper του Βερολίνου, για πειραματικές παραγωγές μουσικού θεάτρου, όπερας και οπερέτας.

6. Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες, επαγγελματίες.

Το κομμάτι της εκπαίδευσης αποτελεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή μια από τις βασικές της αποστολές. Είναι ένας τομέας που διαχρονικά έχει αναπτυχθεί εντός του Οργανισμού με ποικίλους τρόπους και με πολλαπλές στοχεύσεις. Για την νέα εποχή, όπου η ΕΛΣ θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ, προγραμματίζονται:

• Συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία όλης της χώρας

• Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, σχολεία, οικογένειες αλλά και ενήλικες στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη

• Αναβάθμιση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, η οποία θα στεγαστεί στο ΚΠΙΣΝ και θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω τον εκπαιδευτικό της ρόλο

• Διεύρυνση του Στούντιο Όπερας και των σεμιναρίων σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες (μονωδούς, μουσικούς κ.λπ.)

7. Σχεδιασμός εναρκτήριων εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ.

Η δοκιμαστική λειτουργία του νέου κτηρίου θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παράδοση του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.

Τα επίσημα εγκαίνια της νέας στέγης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιηθούν εντός της καλλιτεχνικής περιόδου 2016/7. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών και θα αποφασιστεί από κοινού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προβλέπει:

• Εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία θα εντάσσεται στο τριήμερο των επίσημων εγκαινίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για εκδήλωση που θα έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό τις δυνατότητες της νέας σκηνής μέσα από ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συνόλου των καλλιτεχνικών δυνάμεων της ΕΛΣ και καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένου σκηνοθέτη. Σύντομα θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις για τη βραδιά αυτή.

• Παραγωγή όπερας. Η πρώτη παραγωγή όπερας θα είναι ένας από τους κορυφαίους τίτλους του ρεπερτορίου με έλληνες και ξένους συντελεστές

• Εναρκτήρια παραγωγή στην «εναλλακτική σκηνή». Ανάθεση σε νέους έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν μια πειραματική παραγωγή όπερας.

8. Στόχευση της ΕΛΣ στην κοινωνία, τους νέους, την οικογένεια. Δραστηριοποίηση στους έξι χώρους του ΚΠΙΣΝ και εκτός των τειχών.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:

Προγραμματισμό καλλιτεχνικών δράσεων στο ΚΠΙΣΝ (εντός και εκτός των χώρων της ΕΛΣ) με νέους καλλιτέχνες, νέα σύνολα κ.λπ., με στόχο τη διάχυση του στίγματος της ΕΛΣ και το ΚΠΙΣΝ στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και ειδικώς στους γειτονικούς δήμους. Στο πρότυπο των επιτυχημένων δράσεων των δύο τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, θα προγραμματιστούν και θα αναπτυχθούν δράσεις για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν:

• Ανοιχτές δοκιμές με την ορχήστρα της ΕΛΣ σε εξωτερικούς χώρους

• Ανοιχτές δοκιμές με το μπαλέτο της ΕΛΣ σε εξωτερικούς χώρους

• Όπερα της βαλίτσας

• Λυρικό λεωφορείο

• Λυρικές βραδιές

• Πρωτότυπα λυρικά γεγονότα σε απρόσμενους χώρους σε όλη την Ελλάδα

Στόχος της εξωστρεφούς πολιτικής της ΕΛΣ, είναι να κάνει την λυρική τέχνη προσιτή σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού, εισοδηματικού ή γεωγραφικού κριτηρίου, αλλά και να προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία στους συμπολίτες μας που βιώνουν ιδιαιτέρως δύσκολες στιγμές.

9. Ανάπτυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Α. e-Audition

Ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση της δράσης νέων δημιουργών

e-Audition / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’.

Η ΕΛΣ ολοκλήρωσε το νέο έργο με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση της δράσης νέων δημιουργών e-Audition». Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας νέοι καλλιτέχνες-δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν στην ΕΛΣ δείγματα της δουλειάς τους με στόχο την επιλογή τους για συνεργασία με την ΕΛΣ σε μελλοντικές παραγωγές της. Η πλατφόρμα www.e-audition.nationalopera.gr ξεκίνησε την λειτουργία της με την ανακοίνωση διαγωνισμών για την λήψη συμμετοχών από νέους καλλιτέχνες.

Απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ: 90%

Β. Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση’.

Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία με παραστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα για δημοτικά σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, υλοποίησε το διάστημα Μάιος 2012 – Ιούνιος 2013 τον πρώτο κύκλο περιοδειών σε 70 δημοτικά σχολεία της επικράτειας με πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και εμπρόθεσμη υλοποίηση του Έργου από το οποίο επωφελήθηκαν 21.000 μαθητές, 350 εκπαιδευτικοί ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 100 θέσεις εργασίας. Στις 23/09/2013 εγκρίθηκε η συνέχιση του προγράμματος για παραστάσεις σε 52 επιπλέον σχολεία. Η έναρξη υλοποίησης παραστάσεων προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο 2014.

Απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ: 93%

Γ. Εικονικό εκπαιδευτικό μουσείο όπερας & εκπαιδευτικά προγράμματα για την όπερα με χρήση Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Εικονικού Μουσείου Όπερας το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ισχυρά διαδραστικό χαρακτήρα, υψηλή αισθητική, κυρίαρχο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ελκυστικές εφαρμογές. Μέσα από το πλούσιο αρχειακό και εκθεματικό υλικό της ΕΛΣ θα αναπαρασταθεί διαδραστικά και διαδικτυακά με τη μορφή εικονικού μουσείου ο συναρπαστικός κόσμος της Εθνική Λυρικής Σκηνής αλλά και ευρύτερα της όπερας με απώτερο σκοπό να αναδειχθεί τόσο η πολυσχιδής 70χρονη δράση της ΕΛΣ, όσο και η παρουσία της λυρικής τέχνης στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Μάιο 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Δ. Εικονικές πρεμιέρες όπερας στην ελληνική περιφέρεια και στο διαδίκτυο & ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’.

Το έργο αυτό αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής καταγραφής παραστάσεων της ΕΛΣ με σκοπό τη μετάδοση παραστάσεων της ΕΛΣ σε πόλεις της περιφέρειας (αίθουσες προβολής, πολιτιστικούς χώρους και σχολεία) όπως και στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό η όπερα και η λυρική τέχνη θα μπορέσει να αγγίξει πολύ ευρύτερο κοινό τόσο ηλικιακά όσο και γεωγραφικά (με στόχο και τους ομογενείς) ώστε να μπορέσει να μελετηθεί στην πράξη το καινοτόμο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα «κανάλι» σε επίπεδο «ζήτησης», target groups, τιμολογιακής πολιτικής κ.λπ. και να μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα ψηφιακά βήματά της η ΕΛΣ με στοιχεία πραγματικά. Το έργο ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία το 2015 και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του ίδιου χρόνου.

Ε. Προτάσεις της ΕΛΣ για Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

Η ΕΛΣ έχει καταθέσει προτάσεις στο ΥΠ.ΠΟ.Α. για Ευρωπαϊκά Προγράμματα στους εξής τομείς:

i) Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων καλλιτεχνών

ii) Ανάπτυξη και συνεργασία στους τομείς τέχνης και τεχνολογίας

iii) Δράσεις στη σχολική κοινότητα

iv) Προγράμματα κοινωνικής συνοχής