Πρόστιμο στην εφορία, άνω των 70.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει ο «Οδυσσέας», το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, που αποτελεί την παλαιότερη δομή αλληλέγγυας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Διαπιστώθηκε ένα λογιστικό άνοιγμα ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα της τάξης των 37.000 ευρώ. Τα έξοδα είναι όλα καταχωρημένα, αλλά επειδή για τα έσοδα χρησιμοποιούμε αθεώρητες αποδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις ή δωρεές, δείξαμε μια ασυνέπεια και ως ένα βαθμό ολιγωρία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε τώρα αυτή την ψαλίδα», παραδέχεται, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του «Οδυσσέα», εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης.

«Ωστόσο», προσθέτει, «αν και στο πόρισμα των ελεγκτών δεν διαπιστώνεται κερδοσκοπία ή καιροσκοπική δραστηριότητα, εντούτοις μας αντιμετωπίζουν ως εμπορική επιχείρηση και μας καταλογίζουν πρόστιμο, περίπου 74.000 ευρώ για το οποίο ήδη προχωρήσαμε σε ρύθμιση».

Ζητεί δε, να διαγραφεί ή να μειωθεί το χρέος που έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια εφορία μετά την εντολή για έλεγχο στο μητρώο της ΜΚΟ από το 2001 έως και το 2009.

Ο «Οδυσσέας» ξεκίνησε το 1997, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων που διαπίστωσαν, όπως τονίζουν, την κρατική ανυπαρξία στην εκμάθηση ελληνικών και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια κριτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες εργαζόμενους. Ο αριθμός των 10-15 μαθητών της πρώτης χρονιάς έδωσε σύντομα τη θέση του σε τριψήφια νούμερα, και τις τελευταίες χρονιές ξεπερνούν τους 500, ενώ ο μικρός αρχικός πυρήνας των εκπαιδευτικών διευρύνεται κάθε χρόνο.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250. Τα μαθήματα γίνονται στην Αισώπου 24, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το σχολείο διοργανώνει εκδρομές, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και γειτονικές πόλεις, χορούς, προβολές ταινιών, εκθέσεις με έργα των μαθητών, καθώς και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2000 από τους μαθητές του. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από μαθήματα ελληνικών, προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.