Η Αρια Σαγιονμά είναι μία μόνο από τις μεγάλες ξένες φωνές που είπαν τραγούδια του Μίκη. Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε αυτή τη μικρή αναδρομή από την πιο σπουδαία και εμβληματική περίπτωση: το 1962, για την ταινία «Εραστές του Τερουέλ» που ντύθηκε μουσικά από τον Μίκη Θεοδωράκη, ένα από τα κύρια θέματα είχε βασιστεί στην περίφημη «Ομορφη πόλη». Εξωκινηματογραφικά σε 45άρι δισκάκι την ερμήνευσε η κορυφαία γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίτ Πιαφ (επάνω, με τον Μίκη στο στούντιο ηχογράφησης).

Η Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, ερμηνεύτρια που έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη του ’60, μια μεγάλη φωνή της Μεσογείου, έχει επίσης ερμηνεύσει τον «Καημό» και το «Στο περιγιάλι».

Σε μια συναυλία υψηλού συμβολισμού, επίσης τον Μάιο του 1988, ο Μίκης είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Μαουτχάουζεν το ομώνυμο έργο, παρουσία μάλιστα τότε του καγκελάριου Βρανίτσκι και με ερμηνεύτριες τη Φαραντούρη (στα ελληνικά), τη Μοάβ (στα εβραϊκά) και την Ανατολικογερμανίδα Γκιζέλα Μάι που ερμήνευσε στα γερμανικά.

Δέκα ακριβώς χρόνια μετά, το 1998, ήταν η σειρά της Ιταλίδας Μίλβα να πει Μίκη και μάλιστα να δισκογραφήσει εκείνο το εγχείρημα. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα από εδώ το περίφημο «Το τρένο φεύγει στις οκτώ». Μια μεγάλη στιγμή.

Τέλος, το 2009, το ολλανδικό Κολέγιο Στάνισλας έδωσε μια παράσταση πάνω στο «Πνευματικό εμβατήριο» του Μίκη σε ποίηση Σικελιανού. Η Ολλανδέζα Αντρεα Ράσελ ήταν η ερμηνεύτρια εδώ.