Διορία ενός εξαμήνου έχουν τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ όλης της χώρας, προκειμένου να διαπιστευτούν με βάση τα νέα πρότυπα που ισχύουν για τους τεχνικούς ελέγχους οχημάτων.

Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Η αντικατάσταση του προτύπου ποιότητας ISO 9001, με το οποίο τα ΚΤΕΟ έπρεπε ως τώρα να είναι πιστοποιημένα, με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17020 γίνεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, καθώς κρίθηκε ότι το πρότυπο που υιοθετείται υπερτερεί, αφού θέτει πρόσθετες-ουσιαστικές απαιτήσεις για την τεχνική επάρκεια των φορέων ελέγχου.

Παράλληλα, είναι κατά πολύ αυστηρότερο σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με την πείρα και την τεχνική επάρκεια του προσωπικού που διενεργεί τους ελέγχους.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία των ΙΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες περίπου 2,5 εκατομμυρίων οχημάτων δεν τα έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ με τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου να υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα σε επίπεδο ασφάλειας, αφού στους δρόμους κινούνται εκατομμύρια οχήματα που δεν έχουν ελεγχθεί.