Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Γερμανία αποκτά νέα κυβέρνηση. Για δεύτερη φορά η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι καγκελάριος ενός μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Ενός συνασπισμού που θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο ανοιχτοί στην αλληλεγγύη με τις οικονομίες του Νότου, την οποία ζητούν συχνά οι Βρυξέλλες.

Παραπάνω από καθαρό ήταν το «ναι» της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην κυβερνητική συμφωνία με τη Χριστιανική Ενωση. Ηταν μια απόφαση υψηλού ρίσκου για τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δικαιώθηκε και βγήκε ενισχυμένος από τη δοκιμασία. Ο Γκάμπριελ θα είναι ο επόμενος αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση της Μέρκελ ως υπερυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος και για τα θέματα Ενέργειας.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το βαρύ πυροβολικό του SPD, όπως ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε υπηρετήσει και στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό, και η Αντρέα Νάλες στο υπουργείο Εργασίας, με υφυπουργό Εργασίας τον Γεργκ Ασμουσεν που εγκαταλείπει την ΕΚΤ και τη Φρανκφούρτη για να βλέπει περισσότερο τα παιδιά του στο Βερολίνο. Οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν «αναπτυξιακά» υπουργεία, αφήνοντας το υπουργείο Οικονομικών στον Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγγυάται τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας γυναίκα, η πρώην υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ μετακινείται από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκπληξη είναι και ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας που αναλαμβάνει το Δικαιοσύνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικογένειας Μανουέλα Σβέσιγκ και ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ της CSU στο υπουργείο Μεταφορών για να περάσει τα διόδια για τους αλλοδαπούς. Για πρώτη φορά μπαίνει στη γερμανική κυβέρνηση η τουρκικής καταγωγής Αϊντάν Ετσογούζ ως υφυπουργός καγκελαρίας, υπεύθυνη για θέματα Μετανάστευσης.

Συγκάτοικοι. Η Μπούντεσταγκ θα εκλέξει αύριο την Ανγκελα Μέρκελ εκ νέου καγκελάριο της Γερμανίας. Αυτήν τη φορά όμως η Μέρκελ θα συγκατοικήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σημαίνει ότι η Μέρκελ της επόμενης τετραετίας δεν θα είναι η ίδια με αυτήν της προηγουμένης. Ειδικά στα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωκρίση, την προηγούμενη τετραετία τα κόμματα της Κεντροδεξιάς ανταγωνίζονταν ποιο θα προτείνει τη σκληρότερη πρόταση και την αυστηρότερη πολιτική. Αυτό αλλάζει. Η Μέρκελ θα συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θέλουν ένα αναπτυξιακό συμπλήρωμα στη δημοσιονομική πειθαρχία και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην ευρωζώνη.

Αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει βασική σταθερά και της νέας κυβέρνησης. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ και όσα είναι σημαντικά στην Ευρώπη», είπε χθες η Μέρκελ παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση.

Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν πλήρη ακύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν θα μπορούσαν να το περάσουν ως μικρός εταίρος στην κυβέρνηση με μία ενισχυμένη σχεδόν στα όρια της αυτοδυναμίας Χριστιανική Ενωση αλλά ούτε είναι και στην αντίληψή τους. Θέλουν όμως το αναπτυξιακό συμπλήρωμα, και στην κυβερνητική συμφωνία αναφέρεται ότι η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου θα αναδείξει ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τα πρόσωπα κλειδιά του SPD

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Επιστροφή σε γνώριμα λημέρια. Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, 57 χρονών, αναλαμβάνει και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών που είχε και στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό με τη Μέρκελ. Αφήνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και θα αναβαθμίσει, μετά την αποτυχημένη τετραετία του φιλελεύθερου Βεστερβέλε

Γεργκ Ασμουσεν

Η πιο απρόσμενη μετακίνηση. Ο Γεργκ Ασμουσεν, «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΚΤ, γίνεται υφυπουργός Εργασίας. Ο 47χρονος Σοσιαλδημοκράτης ήταν υφυπουργός του Σόιμπλε, συγκρούστηκε με την Μπούντεσμπανκ, στήριξε τον Ντράγκι. Τώρα πηγαίνει στο Βερολίνο όπου ζει η γυναίκα του με τα δυο παιδιά του – «δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος», είναι η εξήγησή του

Αϊντάν Ετσογούζ

Είναι το μόνο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης με ξένη καταγωγή. «Τα γερμανικά είναι η πρώτη, αλλά όχι η μητρική μου γλώσσα», λέει. Γεννήθηκε το 1967 στο Αμβούργο από τούρκους μετανάστες. Πρωτοεκλέχτηκε πριν από δυο χρόνια αντιπρόεδρος του SPD. Στη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου θα είναι υφυπουργός για θέματα μετανάστευσης

Μανουέλα Σβέσιγκ

Είναι από τα νέα πρόσωπα του SPD. Είναι 39 χρονών, Ανατολικογερμανίδα από το Μεκλεμβούργο – Εντεύθεν Πομερανία και έχει πίσω της την πιο γρήγορη πολιτική καριέρα. Εντάχθηκε πριν από 10 χρόνια στο κόμμα, έγινε αντιπρόεδρος του SPD και θα είναι η νέα υπουργός Οικογένειας, με στόχο να αλλάξει τη συντηρητική εικόνα των Χριστιανοδημοκρατών για τη γυναίκα