Το ζήτημα είναι λίγο μπερδεμένο, οπότε σας ζητώ να δώσετε προσοχή. Οπως μάλλον ακούσατε χθες και είδατε στην τηλεόραση, ο Αλέξης Τσίπρας ανακηρύχθηκε με 84% υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτό που μάλλον δεν μάθατε –ακόμη κι αν διαβάζετε το σάιτ της «Αυγής»! –είναι ότι επίσης χθες αποχώρησε (προσωρινά) από το ΚΕΑ το Μέτωπο της Αριστεράς, του οποίου ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, στενός φίλος του Τσίπρα.

Πίσω και από τις δύο ειδήσεις βρίσκεται ο ίδιος άνθρωπος: ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επανεξελέγη χθες πρόεδρος του ΚΕΑ με 78,6% (τον έφαγε ο Αλέξης). Σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν», ο Λοράν δηλώνει πως στόχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι να αναδειχθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε έναν εκπρόσωπο», τονίζει. «Ο διορισμός του Αλέξη Τσίπρα έχει μια ισχυρή συμβολική διάσταση, καθώς η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη. Εκείνος μπορεί να μας συνασπίσει, να αποτελέσει τον καταλύτη για την εκστρατεία μας».

Ο Λοράν αποκαλύπτει ακόμη πως όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα Μνημόνια, «ορισμένοι από εμάς έθεσαν το ζήτημα της αποχώρησης από το ευρώ. Πολύ γρήγορα, όμως, αυτή η υπόθεση εγκαταλείφθηκε. Η επίπτωση θα ήταν χειρότερη από το πρόβλημα. Θα εγκαταλείπαμε έτσι την αλληλέγγυα Ευρώπη». Ρωτήθηκε άραγε για όλα αυτά ο σύντροφος Λαφαζάνης;

Ώς εδώ καλά. Το μπέρδεμα αρχίζει από το γεγονός ότι ο Μελανσόν ανακοίνωσε την «προσωρινή αναστολή» της συμμετοχής του κόμματός του στο ΚΕΑ επειδή δεν του αρέσει ο Λοράν! Και γιατί δεν του αρέσει; Επειδή ο αρχηγός του γαλλικού ΚΚ δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους οσιαλιστές ακόμη και στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου! Και ποιον επικαλείται το Μέτωπο της Αριστεράς για να δικαιολογήσει την απόφασή του; Τον ΣΥΡΙΖΑ, «που προχώρησε σε ρήξη μ’ εκείνους οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη σοσιαλδημοκρατία»…

Με άλλα λόγια, ο φίλος του Αλέξη τα βρόντηξε από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλοντας ως μετριοπαθή (αν όχι «πουλημένο») τον άνθρωπο που πανηγύριζε χθες μαζί με τον ριζοσπάστη Αλέξη για την ανάδειξη του δεύτερου ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν. Αβυσσος η ψυχή της Αριστεράς.