Η δέκατη «στροφή» της Α1 μπάσκετ ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική επιβεβαιώνοντας ότι στο «πρωτάθλημα των δώδεκα», πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Σε τρεις από τους έξι αγώνες του Σαββατοκύριακου επικράτησαν οι φιλοξενούμενοι, τρεις αναμετρήσεις κρίθηκαν στο καλάθι, ενώ αν εξαιρέσουμε τις δύο «κατοστάρες» του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού επί του Ρεθύμνου (103-79) και του Πανελευσινιακού (101-63), μόλις για δεύτερη φορά σημειώθηκαν 100 πόντοι στο φετινό πρωτάθλημα.

«Δράστης» ήταν ο Πανιώνιος, ο οποίος πέρασε νικηφόρα (100-91) από την έδρα του ΠΑΟΚ (Κούπερ 22 π.) αναδεικνύοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ερικ ΜακΚόλουμ (26 π. με 5/6 τρ.), ο οποίος πέρυσι είχε ετήσιο συμβόλαιο… 13.000 ευρώ στον Απόλλωνα Πατρών και φέτος υπέγραψε για 51.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 26χρονος πρώτος σκόρερ της Α1 (μ.ό. 17,3 π.) έχει και έναν αδελφό, τον 22χρονο Σι Τζέι, ο οποίος δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί ακόμη φέτος με τους Μπλέιζερς στο ΝΒΑ εξαιτίας κατάγματος στο μετατάρσιο. Μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου όταν έμαθε για τον τραυματισμό, είχε ξεσπάσει σε κλάματα…

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας παράπονα για τα κριτήρια της διαιτησίας, άφηνε αιχμές κατά του Πανιωνίου, δημοσιοποιούσε τον αριθμό των (289) εισιτηρίων στην Πυλαία και άφηνε ελπίδες για την έλευση ισχυρού επενδυτή, που όμως δεν επιβεβαιώνεται παρά μόνο ως φημολογία γύρω από τον Ιβάν Σαββίδη.

– Η νεοφώτιστη Νέα Κηφισιά πέτυχε τεράστιο «διπλό» (55-54, Λιακόπουλος, Κρόκερ, Γκάρετ από 9 π. –Καλαμπόκης 13 π.) στο Ρέθυμνο χάρη στην εξαιρετική άμυνά της και τα 13 επιθετικά ριμπάουντ. Το ματς είχε φοβερό σασπένς, η ΑΕΝΚ προηγήθηκε με +8 στο 34′, το Ρέθυμνο προσπέρασε (54-53), αλλά ο Δημήτρης Τσαλδάρης χάρισε τη νίκη στην ομάδα της Αθήνας με δύο βολές, καθώς ο Κένι Γκάμπριελ αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στην εκπνοή.

– Ο Πανελευσινιακός σημείωσε σπουδαία νίκη (72-60, Ράλεϊ-Ρος 17 π. –Πελεκάνος 23 π.) επί του Αρη, ο οποίος μάλλον στενοχωρήθηκε περισσότερο για τον τραυματισμό του Νίκου Γκίκα (κάταγμα στον καρπό και εκτός δράσης για έναν μήνα) παρά για το λαβωμένο πρεστίζ του.

– Ο ΚΑΟ Δράμας «άλωσε» (64-62, Τζόουνς 15 π. –Ντάνιελ και Μπολντς από 17 π.) το κλειστό της Περιβόλας στην Πάτρα ανατρέποντας διαφορά 12 πόντων στην τέταρτη περίοδο, ενώ ο Ικαρος Χαλκίδας… τρόμαξε, αλλά υπέταξε (72-71, Μανωλόπουλος 16 π. –Καυκής 17 π.) τον μαχητικό Ηλυσιακό, που επέστρεψε από -16 στο 29′, αλλά ο Αμερικανός Μάρλαντ Σμιθ αστόχησε σε διαδοχικά σουτ στο φινάλε.