Ματαιώθηκε τελικά το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος μετάβασης στην αζέρικη πρωτεύουσα.

Οπως έγινε γνωστό μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η δοκιμαστική πτήση που έγινε μετά τον έλεγχο – και αφού πρώτα είχε διαπιστωθεί πρόβλημα εν πτήσει – έδειξε ότι το αεροσκάφος δεν είναι ασφαλές.

Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος μετάβασης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπακού.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί με αεροπλάνο της γραμμής.

Το αεροσκάφος, ένα τέταρτο μετά την απογείωσή του το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσίασε βλάβη στα όργανα με αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με σκοπό να επισκευαστεί η βλάβη.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα πτερύγια καμπυλότητας και οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, προσπάθησαν να το διορθώσουν.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική πτήση, αλλά χειριστές και τεχνικοί, δεν το έκριναν ασφαλές και το ταξίδι ματαιώθηκε.

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρωθυπουργός θα συμμετείχε στην εκδήλωση υπογραφής της έναρξης του αγωγού φυσικού αερίου TAP και του κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ 2».

Επίσης, επρόκειτο να υπογραφεί και η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μεταξύ του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και του Προέδρου της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, παρουσία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και του έλληνα Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός θα επέστρεφε στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης.