Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα.

Αντιρρήσεις επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου διατύπωσαν και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Το νομοσχέδιο πάντως, με τη στήριξη των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή αναμένεται την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή εισάγεται προς ψήφιση και συζήτηση στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται από μερίδα κυβερνητικών βουλευτών για τον υπερβολικό φόρο που επιβάλλεται σε ξενοίκιαστα και ημιτελή διαμερίσματα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν. Αν κάνετε προτάσεις θα μου φέρνετε και ισοδύναμα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια», αποκλείοντας προς το παρόν να φορολογηθούν χαμηλότερα τα καταστήματα και διαμερίσματα που μένουν ξενοίκιαστα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου χαρακτήρισε ως «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματιότητα» δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο επικεφαλής των δανειστών, Πολ Τόμσεν, φέρεται να του είπε «αφού θα φύγετε που θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνετε νέα μέτρα;».

Και αναφερθείς στο άρθρο 33, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού φέρεται να ελαφρύνει την φορολογία των offshore εταιρειών, διευκρίνισε ότι «μπήκε για να ελαφρύνουμε τις επενδύσεις, όσοι βρίσκονται πίσω από offshore και αποκαλύπτουν το όνομά τους, δεν έχει νόημα να τους βάλουμε φόρο. Είναι «φόρος τιμωρίας» για όσους κρύβονται πίσω από εξωχώριες».

Στα πυρά περί «παραβίασης ασύλου», με αφορμή τη δυνατότητα που παρέχεται στις εφορίες να διενεργούν ελέγχους σε σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών (που έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησης), ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι «όλοι τους, όταν άνοιξαν βιβλία, υπέγραψαν μια υπεύθυνη δήλωση».

Πάντως μετά τις αντιδράσεις, αργά το απόγευμα της Κυριακής, η κυβέρνηση έκανε «ένα βήμα πίσω», με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης να γνωστοποιεί ότι επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε από το περασμένο καλοκαίρι και που προβλέπει ότι τέτοιου είδους έλεγχοι θα γίνονται μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Οι εντάσεις, με εκφράσεις ιδιαίτερης δυσφορίας, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, από βουλευτές μάλιστα της συμπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τη σφοδρότερη πάντως κριτική δέχτηκαν συγκεκριμένες διατάξεις που εισήχθησαν εμβόλιμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ενόψει της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου ζήτησε τη φυσική παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του (προσκείμενου στη ΝΔ) υφυπουργού Μεταφορών, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική του στάση απέναντι στις εν λόγω διατάξεις.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στο σύνολό της, αν και ορισμένες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για τις πωλήσεις) και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πιθανότατα θα υπερψηφιστούν.

Στο μεταξύ, παρά την διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως «δεν υπάρχει τρόπος» να αλλάξει η διάταξη για τη φορολόγηση των ξενοίκιαστων ακινήτων, σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας επέμειναν να θέτουν το θέμα:

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, πρότεινε να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τα κτίρια που είναι χωρίς ρεύμα για πάνω από δύο χρόνια στη σειρά – πρόταση που επανέλαβε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ) πρότεινε μάλιστα να μειωθεί ο συντελεστής ημιτελούς κτίσματος στο μισό (από 0,4% στο 0,2%), για να ακολουθήσει η πρόταση του Γιώργου Καρασμάνη, για συντελεστή 0,2% στα μη ηλεκτροδοτούμενα επί δύο χρόνια κτίρια, και συντελεστή 0% για όσα στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος για πάνω από πέντε χρόνια.

Επίσης, η Φεβρωνία Πατριανάκου χαρακτήρισε «ρουσφέτι» το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την διαδημοτική κινητικότητα, καθώς αυτή αφορά μεταξύ άλλων «Ινστιτούτα τα οποία προβλέπεται να καταργηθούν» και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών.

‘Αλλη παρατήρηση της βουλευτού, αφορούσε το άρθρο 39 για την υποχρέωση διαπίστευσης των ΚΤΕΟ, για το οποίο, «ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών δηλώνει πλήρη άγνοια και θα πρέπει, είτε η διάταξη να καταργηθεί, είτε να έρθει να μας πει αν συναινεί ή όχι».

Η εισηγήτρια της ΝΔ, αξίωσε επίσης να διευκρινιστεί στο σώμα του νομοσχεδίου, το πλαφόν για την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων.

«Δεν επιθυμούμε να νομοθετεί ο γενικός γραμματέας, με διαβούλευση απ’ όπου οι βουλευτές είναι απόντες» παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, υιοθέτησε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για προσδιορισμό του με όριο τα 20.000 ευρώ τζίρο και τα 2000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ μεσοσταθμικά.

Την πρόταση επανέλαβαν ο Γιώργος Καρασμάνης (ΝΔ), ο Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Αρκετές παρατηρήσεις επιφύλαξε εξάλλου και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος υποστήριξε πως οι προϋποθέσεις που τίθενται για την μερική ή ολική απαλλαγή των ανέργων από τον φόρο, ακυρώνουν στην ουσία την ίδια τη διάταξη:

«Το πλαφόν των 9.000 ευρώ τεκμαρτό, δεν καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους και έχουμε περισσότερες δυνατότητες να απαλλάξουμε τον επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ και καθόλου τον μη επιδοτούμενο, τον μακροχρόνιο» σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος.

Έντονη υπήρξε η κριτική στο νομοσχέδιο από την αντιπολίτευση: Αναφερόμενος στη φορολόγηση της αγροτικής γης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως «εισάγει για πρώτη φορά χαράτσι στα αγροτεμάχια την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει πως τα ελαφρύνει – μειώνει το φόρο βάσης στο ένα ευρώ ανά στρέμμα, αλλά διπλασιάζει τον συντελεστή για τις μονοετείς καλλιέργειες, που αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτεμαχίων».

Όσο για τα αστικά ακίνητα, «ο συμπληρωματικός φόρος συνιστά διπλή φορολόγηση, την ώρα που απαλλάσσονται προκλητικά, ακόμα και τα οικόπεδα για τον ελλιμενισμό αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης».

«Δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν όλα τα δικαιώματα να προχωρούν σε κατασχέσεις δανειοληπτών και να μην έχουν καμία υποχρέωση καταβολής φόρου για τα ακίνητα αυτά» υποστήριξε ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.).

«Εξαιρείτε τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τον ειδικό φόρο, επειδή τα κέρδη του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές» συμπλήρωσε.

«Η κριτική της ΔΗΜΑΡ συνίσταται στο ότι ο νόμος δεν προβλέπει κανένα αφορολόγητο όριο. Απεναντίας, προβλέπει διπλή φορολόγηση ακινήτου, όταν η αξία των ακινήτων του ιδιοκτήτη υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ» ανέφερε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, προτείνοντας να θεσπιστεί αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου κτίσματα και 20.000 για τα αγροτεμάχια.

Νωρίτερα το Σάββατο, σφοδρή κριτική κατά των προωθούμενων διατάξεων του νομοσχεδίου, άσκησαν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον βελτιώσεις και αλλαγές.

Ενδεικτική της βαριάς ατμόσφαιρας που επικράτησε στην Επιτροπή είναι η φράση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο, «να είστε λίγο πιο επιεικής στον χρόνο, που θα μας διαθέσετε, διότι η τελευταία επιθυμία των μελλοθάνατων πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ψέμα» τα περί ενιαίου φόρου, επισημαίνοντας πως «η αλήθεια είναι πως πρόκειται για δύο φόρους στη συσκευασία του ενός».

«Ο πιο φτωχοποιημένος ιδιοκτήτης θα αντιμετωπίζεται από το κράτος ως εγκληματίας» πρόσθεσε και αναφερθείς στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα πρότεινε να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους μισό φόρο και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του φόρου να παραχωρούν το ακίνητο τους στο δημόσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα, επισημαίνοντας πως «απλώς θα πληρώσουν περισσότεροι έλληνες».

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε πάντως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Βασίλης Θεοτοκάτος. Όπως ανέφερε «το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στους πολύτεκνους τη μεταχείριση που είχαν τα νήπια Της Βηθλεέμ από τον Ηρώδη. Αυτό που κάνει ο υπουργός Οικονομικών είναι να σφαγιάζει τον πολύτεκνο, αλλά αν σκοπός σας είναι να απαλλαγείτε από εμάς, σας λέω ότι θα απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από εσάς».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης «Ηρακλείς του Στέμματος» και απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε: «Λέτε πολλά, αλλά δεν υπάρχει ιδεωδέστερος από τον υπουργό Οικονομικών που στέλνει τον κόσμο σε εσάς. Να πάτε λοιπόν στην εκκλησία να του ανάψετε ένα κερί!».

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ παραδέχθηκαν ότι το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο είναι δικαιότερο από εκείνο που είχε παρουσιαστεί αρχικά, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς διατύπωσαν επιμέρους ενστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αργύρη Ντινόπουλου (ΝΔ), ο οποίος ανάφερε πως «οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά, θα είναι πλήγμα στην χώρα… Θα ψηφίσω τον ενιαίο φόρο ακινήτων έστω και με κρύα καρδιά».

Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε ορισμένες αλλαγές, «ώστε να διορθωθούν κάποιες αδικίες». Πρότεινε λοιπόν να υπάρξει μέριμνα για τα ανοίκιαστα διαμερίσματα και καταστήματα, επισημαίνoντας ότι «η κατοχή τους δεν συνεπάγεται φοροδοτική ικανότητα».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, εξηγώντας ότι «το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με το 2013. Το 20% θα δώσει τα ίδια και μόλις το 5% θα πληρώσει λίγο παραπάνω».

Για «υποτιμημένη ακίνητη περιουσία αλλά υπερτιμημένη φορολόγηση» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Νίκος Σηφουνάκης, ενώ τις διαφωνίες του κόμματος με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν συμπεριληφθεί σε κεφάλαια τα οποία δεν σχετίζονται με τον Ενιαίο Φόρο, εξέφρασε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Στην εκτίμηση ότι «τελικά τίποτα δεν κατάφερε η ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, χαρακτηρίζοντας το νέο φόρο ως «αντιαναπτυξιακό και με έντονα ταξικό χαρακτήρα».

«Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία» υποστήριξε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, αιτιολογώντας γιατί η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Να εξαιρεθεί η λαϊκή στέγη από οποιαδήποτε φορολόγηση» ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο «από τη μία έχουμε φορομπηχτική πολιτική και σε ορισμένα άρθρα θέτουμε φοροαπαλλαγές για υμετέρους».