Ο Πίτερ Ο’ Τουλ, ο ηθοποιός που άφησε εποχή στον ρόλο του Λόρενς της Αραβίας στο ομώνυμο κινηματογραφικό αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιν, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ο περίφημος ηθοποιός, που είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο του στομάχου κατά τη δεκαετία του 1970, απεβίωσε το Σάββατο στο νοσοκομείο Γουέλινγκτον του Λονδίνου, είπε ο εκπρόσωπός του Στιβ Κένις.

Μόλις πέρυσι ο Πίτερ Ο’ Τουλ, μέλος μιας ταλαντούχας γενιάς βρετανών ηθοποιών που έβαλε τη σφραγίδα της στο θέατρο και στον κινηματογράφο μεταπολεμικά, είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την υποκριτική. «Λέω με βαθύτατη ευγνωμοσύνη «αντίο» στο επάγγελμα» είχε πει τότε.

Πριν από λίγο καιρό ωστόσο βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως αναμένεται να επιστρέψει στα πλατό για τις ανάγκες των γυρισμάτων σειράς για την Αρχαία Ρώμη.

Ο ίδιος βγήκε από την ίδια «μήτρα» υποκριτικής με άλλους θρύλους του βρετανικού σινεμά: Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Χάρις, Αλαν Μπέιτς, Αλμπερτ Φίνεϊ.

Μαζί με μερικούς από αυτούς, εκτός από ένα ανεξίτηλο σημάδι στο θέατρο και στον κινηματογράφο, υπήρξαν μια παρέα που – κατά δήλωσή του – άλλαξαν «τα πάντα στο Χόλιγουντ».

«Υπήρξαμε οι κήρυκες των 60s. Eγώ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ρίτσαρντ Χάρις. Κάναμε δημοσίως ό,τι όλοι οι άλλοι έκαναν μόνο στο σπίτι τους και ό,τι κάνουν τώρα κάποιοι μόνο για επίδειξη. Μεθούσαμε δημοσίως, γλεντούσαμε χωρίς περιορισμούς» είχε πει σε μια συνέντευξή του.

Ο Πίτερ Ο’ Τουλ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1932 στην Ιρλανδία, μεγάλωσε ωστόσο στο Λιντς, γιος ενός πράκτορα στοιχημάτων. Μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος αλλά ήδη από τα 17 του τον είχε γοητεύσει το θέατρο. Στη δεκαετία του ’50 σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών σε μια τάξη γεμάτη ταλέντο: συμφοιτητές του ήταν οι Ρίτσαρντ Χάρις, Αλμπερτ Φίνεϊ, Αλαν Μπέιτς!

Αρχικά ασχολήθηκε με το θέατρο αναλαμβάνοντας σαιξπηρικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και τον Αμλετ.

Ωστόσο το μεγάλο άλμα στην καριέρα του – και αφού είχε παίξει σε ορισμένα μέτρια φιλμ – έγινε το 1962 όταν ο Ντέιβιντ Λιν του εμπιστεύτηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έπος «Λόρενς της Αραβίας», ταινία που αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών.

Ο Πίτερ Ο’ Τουλ απέδωσε με την ελλειπτική ερμηνεία του τα ακραία χαρακτηριστικά αυτής της αμφιλεγόμενης ιστορικής προσωπικότητας, χαρίζοντας ουσιαστικά ένα δημόσιο πρόσωπο στον άγνωστο βρετανό πράκτορα Τ. Ε. Λόρενς που είχε δράσει τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Μέση Ανατολή.

Ο Πίτερ Ο’ Τουλ ήταν φυσικά υποψήφιος για Οσκαρ ερμηνείας αλλά το έχασε τότε από τον Γκρέγκορι Πεκ, που ήταν όντως συγκλονιστικός στο «Σκιές στη Σιωπή».

Συνολικά οκτώ φορές βρέθηκε υποψήφιος για Οσκαρ ο Πίτερ Ο’ Τουλ. Και όλες το έχασε από έναν σπουδαίο «αντίπαλο». Τελικά το Χόλιγουντ του απένειμε ένα τιμητικό Οσκαρ το 2003.

Εκτός από μια ανθολογία ανεπανάληπτων ερμηνειών και μια βιογραφία γεμάτη βρετανικό χιούμορ, αλκοόλ και ειρωνεία, ο Πίτερ Ο’ Τουλ άφησε πίσω του τρία παιδιά που απέκτησε από τους δύο γάμους του με τη Σιάν Φίλιπς και την Κάρεν Μπράουν

.