Η Ιρλανδία έγινε και επισήμως από την Κυριακή η πρώτη από τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης, η οποία βγαίνει από το μνημόνιο, όμως η «γιορτή» για την επιτυχία της αυτή αναβάλλεται, δεδομένου ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τι προτίθεται να πράξει στο εγγύς μέλλον, δεν έκρυψε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική γιατί το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Η χώρα των 4,6 εκατ. κατοίκων ανακτά την οικονομική και δημοσιονομική ανεξαρτησία της, αφού το 2010 χρειάστηκε να προσφύγει σε ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, όταν η στεγαστική φούσκα έπληξε βαθιά τον τραπεζικό τομέα της.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, τρία χρόνια αφότου η χώρα εντάχθηκε σε αυτό, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει.

Την Ιρλανδία, η οποία έλαβε την τελευταία δόση του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, ακολούθησαν άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες εντάχθηκαν σε μνημόνια: η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια της χώρας και αποτελεί την αρχή για μια γρήγορη ανάκαμψη», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Εντα Κένι.

Ηταν η μοναδική «εκδήλωση» που είχε προγραμματιστεί για τη συμβολική ημέρα, καθώς ο Κένι, κληρονόμησε το μνημόνιο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 και μαζί με αυτήν το βαρύ καθήκον να ξαναστήσει στα πόδια του τον «κελτικό τίγρη».

«Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως (η έξοδος) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια», τόνισε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Ο Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2% το 2014.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων.

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά (…) Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει», πρόσθεσε ο ιρλανδός Πρωθυπουργός.

Ο Κένι διευκρίνισε πάντως ότι μολονότι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015.

«Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε», κατέληξε.

«Θα ήταν λάθος εκ μέρους του πρωθυπουργού να αφήσει να εννοηθεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτεί το τέλος των προβλημάτων μας», σχολίασε στο κεντρικό άρθρο της η εφημερίδα Irish Sunday Times. «Οπως και ο ασθενής που βγαίνει από την εντατική, χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η έξοδος από το μνημόνιο μάλλον δεν προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Ιρλανδούς, αν λάβουμε υπόψη μια δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω του διαδικτύου ο ενημερωτικός ιστότοπος TheJournal.ie: από τους 2.000 συμμετέχοντες μόλις το 5% δήλωσαν την Κυριακή, ότι αισθάνονται «πιο χαρούμενοι».