Εν μέσω αντιδράσεων άρχισε το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Την προτροπή προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιαννης Στουρνάρας.

«Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο ήταν και είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο το 2014 χάρις στην στήριξή τους η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαψεύσει τους καταστροφολόγους και να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η καθιέρωση για πρώτη φορά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα «δεν είναι κάτι ευχάριστο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι εξ αυτού του λόγου αποτελεί «το πρόσφορο έδαφος για μικροκομματικά παιχνίδια και εξάρσεις λαϊκισμού».

Ωστόσο, τόνισε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οπως είπε μάλιστα, «αποκλίναμε ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και των συνολικών φορολογικών εσόδων από το μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Διευκρίνισε δε ότιτο ύψος των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μέσο όρο της ευρωζώνης και των «27» και συγκεκριμένα θα είναι στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,8% στις χώρες της ευρωζώνης και 2,1% του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Με αφορμή τον ενιαίο φόρο και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον μόλις ψηφισθέντα προϋπολογισμό για το 2014, λέγοντας ότι «συνδυάζεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά «εμπίπτουν στο γενικότερο σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσω αλλαγών που θα επιτρέψουν να χαράξουμε ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Κατά τα λοιπά, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι ενιαίος φόρος ακινήτων εισάγει με ένα ολοκληρωμένο τρόπο για πρώτη φορά την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών. Παράλληλα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι «δεν εξαιρούνται των απαλλαγών από τον ενιαίο φόρο ακινήτων όσοι οφείλουν αλλά εκείνοι που οφείλουν και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους».

Τέλος, σχετικά με τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις που προστέθηκαν στο επίμαχο νομοσχέδιο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι αυτό έγινε καθώς είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του χρόνου και θα έπρεπε οι επίμαχες ρυθμίσεις να ισχύσεις από 1.1.2014. Ενώ είπε ότι «πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην πολυδιάσπαση» που υπάρχει στην φορολογική διαδικασία και αυτό κάνουν οι διατάξεις που εισηγείται η κυβέρνηση τόσο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, όσο και για τον Κώδικα Φορολογικών Εσόδων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, η προσπάθεια μετάβασης σε ενιαίες διατάξεις είναι κοπιώδης και απαιτεί συμπλήρωση και μεταβατικές διατάξεις σε διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει», ενώ όσον αφορά τον ΚΦΕ σημείωσε ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις, που έγιναν αντικείμενο ευρύτατης διαβούλευσης, γίνεται εξορθολογισμός του περιεχομένου τους και βελτίωσή τους».

Η κριτική

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο ότι προχωρούν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπει διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις που δεν σχετίζονται με τον ΕΝΦΙΑ και γι’ αυτό βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο να τις αποσύρει.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου (σ.σ. η δεύτερη ανάγνωση ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη).

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε το αίτημα της κυβέρνησης σε δύο γεγονότα: Στο ό,τι το νομοσχέδιο εισάγει κρίσιμες αλλαγές και διορθώσεις στους Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, που τίθενται σε ισχύ από 1.1.2014, και στο ότι οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξαν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης. Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα δεν έπεισε, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και πως η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.

«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ΕΝΦΙΑ ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Ελληνες) κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διατάξεις άσχετες με το φόρο στα ακίνητα, και τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η οποία έχει την έννοια να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν διορθώσεις.

Αντίθετα, η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και 1,5 μήνα, έγινε αποδεκτό το 95% των αιτημάτων και υπογράμμισε πως οι βουλευτές βρίσκονται εδώ προκειμένου σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να διορθώσουν πιθανά λάθη και παραλείψεις. Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα να πουν τι προτείνουν και όχι να κρυφτούν πίσω από αοριστολογίες, καταγγελίες και δημαγωγίες.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην κοινωνία» είπε. Ως προς τη σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι οι βουλευτές θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να τηρήσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα, κάτι που δεν θα είναι δυνατό να συμβεί αν το νομοσχέδιο δεν συζητηθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Προσβλητική χαρακτήρισε την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Και αυτό διότι, όπως είπε, διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Εμείς πήραμε μέρος στη διαβούλευση για το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου (σ.σ. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα» είπε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών ότι το κόμμα του δεν έχει πάρει μέρος σε καμία διαβούλευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου.

«Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια συνεχώς, κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε ότι σε πολλές διατάξεις από τα υπόλοιπα κεφάλαια που εισάγουν αλλαγές, το κόμμα του θα διαφωνήσει, διότι έχουν εντοπιστεί ζητήματα που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων.

«Ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση» είπε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). Σημείωσε ότι η διαδικασία στερεί τους βουλευτές από τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τις περιπτώσεις του νομοσχεδίου που απαιτούν διορθώσεις και στήριξε το αίτημα του κ. Μαριά να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Κατά πλειοψηφία (21 βουλευτές υπέρ έναντι 17 βουλευτών κατά) η πρόταση του υπουργού Οικονομικών πέρασε.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει σήμερα σε δύο συνεδριάσεις τη συζήτηση επί της αρχής. Αύριο, Κυριακή, καλούνται φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή και το απόγευμα θα ακολουθήσει η συζήτηση των άρθρων.