Εκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου είχε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα.

«Υπομονή» για τις εξελίξεις που αφορούν στις διεργασίες για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν συνέστησε ο κ. Αναστασιάδης μετά την ολοκήρωση της σύσκεψης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έιπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».

Σε ερώτηση αν είχε το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, ενώ αρνητικά απάντησε και στην ερώτηση για το κατά πόσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Ντάουνερ κατά την οποία ο αυστραλός διπλωμάτης υπέβαλε κάποια πρόταση.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προσκομίσει κάτι καινούργιο με τις σκέψεις ή τις ιδέες που έχουν εκφράσει, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα να δούμε τις εξελίξεις και εν συνεχεία θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση μου να μη γνωστοποιηθεί στο λαό αρκούντως αιτιολογημένη».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι κυβέρνηση και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων παραμένουν σε εγρήγορση με δεδομένη την συνεχιζόμενη προσπάθεια διαμόρφωσης του κοινού ανακοινωθέντος με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι έχει διαφανεί πως η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό χωρίς κοινό ανακοινωθέν το οποίο να καθορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο των συνομιλιών και τη βάση λύσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, ο Πρόεδρος έκρινε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στην αναβολή της αναχώρησης από την Κύπρο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και στις διαβουλεύσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Ο Ντάουνερ παράτεινε τη διαμονή του με την ελπίδα να «κλείσει» το κοινό ανακοινωθέν, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η μία κυριαρχία του κοινού κράτους είναι το μόνο «αγκάθι», που εμποδίζει την έκδοση ανακοινωθέντος, με τις δύο πλευρές να φαίνονται αδιαπραγμάτευτες στις θέσεις τους για το ζήτημα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είναι να μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να πει στους ελληνοκυπρίους ότι η ομοσπονδία έχει ενιαία κυριαρχία και ο Ντερβίς Ερογλου να διαβεβαιώσει τους τουρκοκυπρίους ότι η ομόσπονδη πολιτεία τους θα είναι πολιτικά ισότιμη και θα χειρίζεται μόνη τις υποθέσεις της.

Η ίδια πηγή ανέφερε εξετάζονται διάφορες εκδοχές για το πώς θα μπορούσε να περιγραφεί η μία κυριαρχία, χωρίς να αναφέρεται ο όρος «ενιαία».

Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης πρότεινε η κυριαρχία να περιγράφεται με τον αγγλικό όρο «indivisible» (αδιαίρετη).

Η απόδοση δεν ικανοποίησε τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ ο οποίος αντιπρότεινε τo «insoluble» (αδιάλυτη).

Ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «Είμαστε το ίδιο μακριά και το ίδιο κοντά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από