Στα 87 του χρόνια ο Κλοντ Περντριέλ θέλει να βάλει τάξη στις υποθέσεις του. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ιδρυτής του «Νουβέλ Ομπzερβατέρ», του μεγαλύτερου εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού, έχει γνωστοποιήσει ότι αναζητά συνέταιρο ο οποίος θα επενδύσει σε αυτό, ενώ δεν αποκλείει σταδιακά την παραχώρηση του ελέγχου του ομίλου μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Πολλοί από τους εργαζόμενους στο περιοδικό που από το 1964 καλύπτει πολιτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα και είναι διάσημο για τις αναλύσεις του, αμφισβητούν αν πράγματι είναι αυτές οι προθέσεις του δαιμόνιου Περντριέλ. «Μέχρι στιγμής εκείνος έχει μιλήσει μόνο για έναν μειοψηφικό συνεταίρο, αλλά τα άλλα μέσα κάνουν λες και παραδίδει τα κλειδιά», δήλωσε συνεργάτης του στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Περντριέλ στην εφημερίδα «Φιγκαρό» ανέφερε το όνομα του Ζαβιέ Νιλ, συνιδιοκτήτη της «Μοντ», λέγοντας ότι μια προσέγγιση μεταξύ του «Νουβέλ Ομπzερβατέρ» και της «Μοντ» «θα είχε νόημα». Το περιοδικό οι πωλήσεις του οποίου έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια, γύρω στα 530.000 αντίτυπα την εβδομάδα, καλύπτει εκτενώς ευρωπαϊκά θέματα αλλά και την λοιπή διεθνή επικαιρότητα καθώς και εμπορικά και πολιτιστικά θέματα. Εχει χαρακτηριστεί το «περιοδικό των γάλλων διανοουμένων», αλλά κάποιοι σαρκαστικά μιλούν για το «ημιεπίσημο όργανο της γαλλικής Αριστεράς του χαβιαριού». Στο νέο καταστατικό του «Νουβέλ Ομπς», όπως αποκαλείται χαϊδευτικά, αναφέρεται ότι «κινείται γενικά στο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα με σεβασμό στην ελευθερία και στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη».

Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών ο Περντριέλ προχώρησε στην απλούστευση των εσωτερικών δομών του περιοδικού, ενώ διατήρησε και την επιτυχημένη ιστοσελίδα Rue 89, την οποία αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2011 έναντι 7,5 εκατ. ευρώ. Η άφιξη ενός μετόχου που θα αγοράσει, πιθανώς, πλειοψηφικό πακέτο θα αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία του «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» που θα συμπληρώσει 50 χρόνια κυκλοφορίας το 2014. Σε έναν τομέα που μαστίζεται από την κρίση, ο όμιλος θα παρουσιάσει ζημιές 5-7 εκατ. ευρώ το 2013. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει ένα πλάνο απολύσεων. «Ολα μας τα έντυπα είναι κερδοφόρα, οι απώλειές μας οφείλονται στις επενδύσεις που κάναμε στον ψηφιακό τομέα», υποστηρίζει στέλεχος του ομίλου. Επιπλέον, μια περίεργη αλλαγή εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Rue 89. Ξαφνικά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το μεγάλο λογότυπο του site που δημιουργήθηκε το 2007 από πρώην δημοσιογράφους της «Λιμπερασιόν» μίκρυνε και βρέθηκε να συνδέεται με εκείνο του «Νουβέλ Ομπzερβατέρ» και να έχουν μάλιστα μια κοινή λέξη: «Συνέταιρος». Οσοι εργάζονται εκεί έχουν την αίσθηση ότι η ιστοσελίδα θα «απορροφηθεί» από το περιοδικό, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση. Αν συνδυαστούν οι δύο ιστοσελίδες θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους μοναδικούς επισκέπτες και αυτο θα κάνει ακόμα πιο δελεαστική την προσφορά όσων επενδυτών ενδιαφέρονται…