Ετοιμη για κάθε ενδεχόμενο εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας μετά την είδηση ότι το καθεστώς της Βορείου Κορέας εκτέλεσε τον θείο και πολιτικό μέντορα του Κιμ Γιονγκ Ουν για προδοσία.

Με ανησυχία δήλωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Πιονγιάνγκ και η αμερικανική διπλωματία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα στενά και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή» δήλωσε ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Εάν επιβεβαιωθεί, η είδηση της εκτέλεσης θα είναι άλλο ένα παράδειγμα της ακραίας βιαιότητας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας» συμπλήρωσε.

Η Ν.Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τις εξελίξεις. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενοποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Νότια Κορέα θα είναι πλήρως προετοιμασμένη «για όλα τα ενδεχόμενα στο μέλλον», εργαζόμενη ταυτόχρονα στενά με τους συμμάχους της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο άλλοτε Νο2 του καθεστώτος της Βορείου Κορέας εκτελέστηκε έπειτα από μία σύντομη στρατιωτική δίκη, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος για προδοσία.

«Ο κατηγορούμενος Γιανγκ έφερε μαζί ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε, ως επί καιρό ηγέτης, μία σύγχρονη φατρία, διαπράττοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ειδεχθές έγκλημα της απόπειρας ανατροπής του κράτους» αναφέρει το επίσημο πρακτορείο του καθεστώτος KCNA.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Γιανγκ καθαιρέθηκε από όλα τα αξιώματα που κατείχε, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για οικονομική κακοδιαχείρηση, καθώς και γιατί ήταν «επιρρεπής σε όργια και καταχρήσεις».

Δύο συνεργάτες του είχαν εκτελεστεί δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, σύζυγος της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ αποτελούσε επί δεκαετίες σημαντική προσωπικότητα στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας.

Υπήρξε ο καθοδηγητής του ανιψιού του στα πρώτα βήματά του στην προεδρία της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από