Στις 29 Μαΐου1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σαν φοίνικας που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου, πέταξε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εξι χρόνια αργότεραη Γιουνάιτεντ υποβιβαζόταν στη Β’ κατηγορία. Είχε μεσολαβήσει η αποχώρηση του σπουδαίου προπονητή της, σερ Ματ Μπάσμπι ύστερα από 24 χρόνια παρουσίας του στο Ολντ Τράφορντ.

Εναdejavuτης ιστορίας του αγγλικού συλλόγου φοβούνται ότι ζουν σήμερα οι πενηντάρηδες οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων.

Για τους περισσότερους ήταν κάτι το αναμενόμενο μετά την αποχώρηση ενός προπονητή που είχε τέτοια επίδραση στα 27 χρόνια παραμονής του στον σύλλογο ώστε έγινε άγαλμα, χάρισε το όνομά του σε κερκίδα στο Ολντ Τράφορντ και σε έναν από τους δρόμους που οδηγούν στο διάσημο γήπεδο.

Οταν στις 8 Μαΐου ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση 38 τίτλων,οι μετοχές του συλλόγου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησαν κατά4,5%.

Ανάλογο αντίκτυπο είχε και η αποχώρηση του Μπράιαν Κλαφ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ ύστερα από 18 χρόνια παρουσίας στο Σίτι Γκράουντ.

Ο Κλαφ –κατά πολλούς αποτελεί το καλούπι από το οποίο αναδείχθηκε ο Ζοζέ Μουρίνιο –κατέκτησε σε αυτό το διάστημα ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και τέσσερα Λιγκ Καπ. Παρεμπιπτόντως, ο Μπράιαν Κλαφ, όπως και ο Αλεξ Φέργκιουσον, ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του από το ποδόσφαιροεπίσης στις 8 Μαΐου, αλλά 20 χρόνια νωρίτερα (1993).

Οι μεγάλοι προπονητές ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους όχι μόνο για τους τίτλους που κατακτούν, οι οποίοι πολλές φορές μπορεί να είναι συγκυριακοί, όπως το Τσάμπιονς Λιγκ που πήρε η Τσέλσι υπό τις οδηγίες του Ιταλού Ρομπέρτο ντι Ματέο, αλλά καιαπό την επίδραση που έχουν στον χαρακτήρα μιας ομάδας.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΕΡΑ. Ενας από αυτούς ήταν ο Αργεντινός Ελένιο Ερέρα, ο οποίος στην οκταετία (1960-1968) που ηγήθηκε της Ιντερ από τον πάγκο της εμπνεύστηκε το αγωνιστικό σύστημα 5-3-2που έγινε γνωστό ως «Βερού» και αποτέλεσε τη μήτρα του Κατενάτσιο (πολλοί θεωρούν ότι πατέρας του Κατενάτσιο είναι ο Ιταλός Νερέο Ρόκο). Ο Ερέρα δημιούργησε την «Γκράντε Ιντερ», η οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, αντίστοιχα Διηπειρωτικάκαι τρία Σκουντέτο.

Χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια για να δημιουργηθεί από τον Ζοζέ Μουρίνιο η σύγχρονη «Γκράντε Ιντερ» και ναγίνει η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά τρεμπλ.

Ο Μουρίνιο ανήκει και αυτός στην κάστα των προπονητών που έχουν την ικανότητα να σφραγίζουν το πέρασμά τους από τις ομάδες.

Εκτός της Ιντερ που την επανέφερε στην εποχή Ερέρα, ο Πορτογάλος κατάφερε να αναγεννήσει την Τσέλσι και να την οδηγήσει σε τίτλους ύστερα από μισό αιώνα.

Από το 2010 που έφυγε από το Μεάτσα οι Νερατζούρι άλλαξαν έξι προπονητές και είδαν την ομάδα τους να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, ενώ στην Τσέλσι ο Αμπραμόβιτς σκόρπισε δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες από το 2007 για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο. Τελικά αποφάσισε πως μόνο ο ίδιος μπορεί να καλύψει το κενό που άφησε.