Ναι στον διάλογο και στις συνεργασίες, όχι όμως στη συμπαράταξη με το ΠαΣοΚ και τους 58 ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας χθες το βράδυ τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης με πιο έμμεσο τρόπο απέρριψε και την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το πολιτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Αριστεράς συσπειρώνει όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκίστικη Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες.

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εμπεριείχε και δύο ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα κατέβει στις ευρωεκλογές μαζί με τη συμμαχία που θα έχει συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Κοινώς θα κατέβει στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, συνεργασία που θα επισημοποιηθεί αμέσως μετά το Συνέδριο, και με όσες πολιτικές κινήσεις ή πρόσωπα ενταχθούν στον τρίτο πόλο.

Επίσης, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με τους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι όροι ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με μία σαφή, όμως, προϋπόθεση: ότι η ΔΗΜΑΡ διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές.

Γίνεται σαφές ότι σε περίπτωση που οι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, διά του Χάνες Σβόμποντα, διαμηνύσουν στη ΔΗΜΑΡ ότι θα πρέπει να κατέβει σε κοινό ψηφοδέλτιο με την «Ελιά», τότε αυτή η συμφωνία και δεν θα προχωρήσει.

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως αποτελεί σημείο τριβής με τη μειοψηφία στο κόμμα, η οποία έχει ήδη καταθέσει τροπολογία στο Συνέδριο ζητώντας να υπάρξει απόφαση υπέρ της πλήρους ένταξης στο ΕΣΚ και όχι με σχέση παρατηρητή. Πάντως η ομιλία του κ. Κουβέλη ήταν αρκετά γενικευμένη και δεν είχε αναφορές στο εσωκομματικό ακροατήριο. Προφανώς αυτό θα το πράξει –έλεγαν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου –κατά τη δευτερολογία του αύριο (Σάββατο) το απόγευμα ζητώντας να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που κατατρύχει τους τελευταίους μήνες τη ΔΗΜΑΡ, από το διάστημα δηλαδή που αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε την κριτική και στο ΠαΣοΚ και στους 58, αναπτύσσοντας την στρατηγική του κόμματος για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου.

Ο ΠΟΛΟΣ. Οπως είπε, «συγκροτούμε τον προοδευτικό δημοκρατικό πόλο, θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου, που σημαίνει δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων, σταθεροποίηση για τη χώρα και ακύρωση των διλημμάτων του προωθούμενου νέου διπολισμού. Αυτό δεν σημαίνει όμως συνθηκολόγηση με τον συντηρητισμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι στην πολιτική συμπαράταξη ο καθένας θα διατηρήσει την αυτονομία του και η οργανωτική συγκρότηση θα κατοχυρώνει την ουσιαστική και ισότιμη παρουσία των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση της πολιτικής και της λειτουργίας του σχήματος.

«ΑΝΕΞΟΔΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ». Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους, κάτι που, σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ήταν επιβεβλημένο μετά το πρόσφατο άνοιγμα προς την Κουμουνδούρου που προκάλεσε ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στον λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μία επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της».

Τα διλήμματα της μειοψηφίας

Διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των στελεχών της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τη συνολική στάση τους στο Συνέδριο. Μέχρι χθες δεν είχαν αποφασίσει εάν θα κατεβάσουν δική τους χωριστή λίστα στο Συνέδριο, εάν θα είναι τελικώς υποψήφιοι για τα όργανα ή εάν θα καταθέσουν και δικό τους χωριστό κείμενο για να μπει σε ψηφοφορία.